Atina ile buzları eriten diyalog

Atina ile buzları eriten diyalog

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan Başbakan Miçotakis ile görüşmesinde dışarıdan tercüman istemeyerek sözcüsü İbrahim Kalın’ı devreye soktu. Bu gelişme Komşu basınında “Buzları eriten hamle” diye yankı buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis arasında beklenen görüşme gerçekleşti. Brüksel’de yapılan NATO Zirvesinde bir araya gelen iki liderin basına kapalı olarak yaptığı görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Erdoğan görüşme sonrasında “Üçüncü ülkeleri aramıza karıştırmayın mesajı verdik” derken, Yunan yayın organlarında paylaşılan detaylar sayesinde Erdoğan’ın bu mesajı nasıl verdiği ortaya çıktı.

KRİZDEN KRİZE SÜRÜKLENDİLER

Buna göre; iki lider de “2020 yılında yaşadığımız gerginlikleri geride bırakalım, anlaşmazlıklarımız olsa dahi geçen yıl yaptığımız fevri hareketlere bir daha başvurmayalım, iletişim kanallarını daima açık tutalım” diyerek bu siyaseti yürütmekte fikir birliğine vardı. Mültecilerin Yunan sınırına dayanması, Doğu Akdeniz’deki sondaj gerginliği, Libya Mutabakatı anlaşmazlığı gibi olaylarla iki ülke 2020 yılında birçok kriz yaşamıştı.

FİKİR BİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİLER

Ana akım Yunan medyası, “Brüksel’de buzlar eridi” manşetleriyle işte bu fikir birliğine dikkat çekti. Yapılan haberlerde, Erdoğan ayrıca tercüman istemeyerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan tercümanlık yapmasını istediği, Miçotakis’in de kendi danışmanını tercüman olarak aldığı, 50 dakikalık görüşmenin bir anlamda “tercümansız” şekilde geliştiğine dikkat çekildi. Erdoğan’ın “tercüman almayalım, dışarıdan unsurlar olmadan görüşebiliriz” mesajı Yunan medyasında olumlu yankı buldu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz