Alman politikacı Yunanları üzdü: "Türkiye önemli bir aktör"

Alman politikacı Yunanları üzdü: "Türkiye önemli bir aktör"

Almanya’nın eski dışişleri bakanlarından ve Sosyal Demokrat Parti liderlerinden Sigmar Gabriel, gelecek hafta yapılacak seçimlerin Ankara’ya olası etkilerini böyle değerlendirdi. “Avrupa için çok önemli bir aktör, yeni Alman lidere göre değişecek bir konu değil” dedi.

Batuhan Gülşah / Atina

Avrupa Birliği’nin ve Batı’nın lokomotif ülkelerinden Almanya’da önümüzdeki hafta yapılacak seçimler, gündemden düşmüyor. 2005 yılından bu yana Angela Merkel’in başbakanlık koltuğunda oturduğu ülkede yeni liderin kim olacağı merak edilirken, Eski Almanya Dışişleri Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti’de 2009’dan 2017’ye kadar liderlik yapan Sigmar Gabriel’den çarpıcı açıklamalar geldi. Yeni Alman iktidarının Türkiye’ye ılımlı bakmaması ve Türk düşmanı Fransa gibi olmasını umut eden Yunanistan’da Kathimerini gazetesine mülakat veren Gabriel, Yunanlar’ı hayal kırıklığına uğrattı.  

TERCİHİ ÜÇLÜ KOALİSYON

Gabriel, Yunan medyasının Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sorularına “Türkiye’nin Batı için önemini söylemeye gerek yok. NATO gibi organizasyonlarda olmaları da çok önemli çünkü bu sayede nükleer silah sahibi olmalarının önü kapanıyor. Türkiye’nin Çin ve Rusya ile daha da yakınlaşması, Avrupa Birliği için tehdit olacaktır. Bu nedenle Türkiye ile ilişkiler şimdiki düzlemde olmaya devam edecektir. (Merkez sağ) Hıristiyan Demokratlar veya Sosyal Demokrat parti önderliğinde Yeşiller ile yapılacak olası bir koalisyon, bu durumu değiştirmez” diye konuştu. Tecrübeli siyasetçi, Almanya için en iyi çözümün Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ve Liberal Parti’nin kuracağı koalisyon olduğunu da sözlerine ekledi. Böylece yabancı düşmanlığı ve popülizmin önüne geçecek akil bir iktidarın geleceğine inandığını kaydetti.

İKİ BÜYÜK PARTİ YARIŞACAK

Almanya’da genel seçimler 26 Eylül’de gerçekleştirilecek. Seçim yarışında, Merkel’in de partisi olan merkez sağ Hıristiyan Demokratlar’ın adayı Armin Laschet ile Sosyal Demokrat Parti adayı Olaf Scholz oy potansiyeli en yüksek iki lider olarak göze çarpıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz