ABD ile Taliban arasında ilk resmi görüşme yapılıyor

ABD ile Taliban arasında ilk resmi görüşme yapılıyor

İki tarafın üst düzey yetkilileri, Afganistan’daki aşırılık yanlısı grupları kontrol altına alma ve yabancı vatandaşların ülkeden tahliyesini kolaylaştırma konularını görüşecek. Bu, Taliban’ın ülkede kontrolü sağladığı Ağustos ayından bu yana ilk defa resmi şekilde masaya oturulması anlamını taşıyor.

ABD ile Taliban arasında haftalardır beklenen ‘ilk görüşme’ gerçekleşmek üzere...  Üst düzey Taliban ve ABD yetkilileri, Afganistan’daki aşırılık yanlısı grupları kontrol altına alma ve yabancı vatandaşların ülkeden tahliyesini kolaylaştırma konularını Katar’da görüşecek. Taliban’ın sözcülerinden Süheyl Şahin gelişmeyi duyururken, bugün ve yarın gerçekleştirilecek görüşmelerde Doha Anlaşması'nın da gözden geçirileceğini belirtti. Taliban’ın ülkede kontrolü sağladığı Ağustos ayının ardından ABD ile ilk kez bir araya gelmesi anlamını taşıyan görüşmeler, Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak.

DEAŞ YİNE SALDIRMIŞTI

Kamuoyuna açıklama yapma yetkisi olmadığı için isminin verilmesini istemeyen bir diğer yetkili de söz konusu görüşmelerde terör konusunun da ele alınacağını açıkladı. 1 Ağustos’ta yabancı birliklerin Afganistan’dan çekilme süreci tamamlanmıştı. Afganistan’ın Kunduz vilayetinin Sayed Abad bölgesinde dün Şiilere ait bir camiye bombalı saldırı düzenlenmişti. Terör örgütü DEAŞ’ın üstlendiği saldırılarda, 100’den fazla kişi hayatını kaybetmiş, en az 140 kişi de yaralanmıştı. Saldırı, yabancı güçlerin Afganistan'dan ayrılmasının ardından ülkedeki en ölümcül terör eylemi olarak kayıtlara geçti.

NASIL BİR KARAR ÇIKACAK?

Cami saldırısının ardından ABD’nin Afganistan’da DEAŞ ile nasıl mücadele etme yöntemi uygulayacağı, Taliban ile bu alanda ne tür bir ağ kuracağı gibi sorular dünya kamuoyunun gündeminde yer alıyor. ABD-Taliban görüşmesinde bu konuyla ilgilide somut bir adım atılacağı öngörülüyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz