Taliban Amerikan silahlarını satıyor

Taliban Amerikan silahlarını satıyor

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi sonrası geride kalan 83 milyar dolar değerindeki silah ve mühimmat, silah tüccarları tarafından dükkanlarda açık bir şekilde satılmaya başlandı. Taliban ise bu iddiaları reddederken, bir yetkili “Tek bir mermi bile satılamaz” diye konuştu.

Afganistan’dan çekilen ABD ordusu, geride yüzlerce silah ve mühimmat bıraktı. Amerikan ordusuna ait tanklar, zırhlı araçlar, makineli tüfek ve tabancalardan oluşan 83 milyar Dolar değerinde silah artık Taliban kontrolünde. New York Times’da yer alan bir haber, Taliban'ın bu silahlarla neler yaptığını açıkça ortaya koyuyor. Ele geçirilen Amerikan silahları, silah tüccarları tarafından dükkanlarda açık bir şekilde satılmaya başlandı. Bu satıcıların Taliban üyelerine ve devlet yetkililerine para vererek bu silah, cephane ve mühimmatları satabildiği ortaya çıktı.

PAKİSTAN’A DA GÖTÜRÜLÜYOR

Birçok silahın kaçakçılar tarafından Pakistan'a sokulduğu ve orada satıldığı da ülkeden gelen bilgiler arasında. Geride bırakılan ve onlarca milyon dolarlık kayıp anlamına gelen bu silahlar ABD'nin 20 yıllık Afganistan mücadelesindeki kayıplarından biri oldu. Pentagon da pazartesi günü yaptığı açıklamada bu silahların geride bırakıldığını resmi olarak kabul etmişti. Taliban'ın Silah satışına kısıtlama getirme kararı nedeniyle, pazardaki silah tüccarları ellerindeki ürünleri bir an önce satmaya çalışıyor. Kimi tüccarlar ise silah ve mühimmat tamiri yaparak faaliyetlerine devam etmek istiyor.

“BU KADAR DİKKATSİZ DEĞİLİZ”

Ancak Taliban bu silahların satıldığını kabul etmiyor. New York Times'a konuşan Bilal Karimi adlı Taliban sözcüsü “Bunu tamamıyla reddediyorum. Savaşçılarımız asla bu kadar dikkatsiz değildir. Savaş sırasında ele geçirilen tüm silahlar gelecekte İslam Emirliği Ordusu tarafından kullanılmak üzere kayıt altına alındı. Kimse tek bir mermiyi bile satamaz ya da kaçakçılık yapamaz” diye konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz