19 Mayıs’ta sözde soykırım anması

19 Mayıs’ta sözde soykırım anması
NotHaber

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, Yunanistan’da “Pontus Soykırımı başlangıcı yıldönümü” olarak anılıyor.

Türkiye’de 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlanırken, Yunanistan’da ise “Pontus Soykırımı” iddiasıyla Karadeniz kıyılarındaki Rumlar’ın uğradığı iddia edilen soykırım anıldı. 1994 yılında sözde soykırımı kabul eden Yunan Meclisi, 353 bin kişinin 1913’ten 1923’e kadar sistematik olarak öldürüldüğünü veya sürgüne uğradığını öne sürüyor.

“TÜM DÜNYAYA TANITACAĞIZ”

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, “Pontus Soykırımı’nı dünyaya kabul ettirmek en düşük tabirle borcumuzdur” diye konuşurken, Başbakan Kyriakos Miçotakis de “Pontus Soykırımı’nın dünya çapında tanınması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. İktidar partisi Yeni Demokrasi ve meclisteki diğer partilerin liderlerinden de sözde soykırım ile ilgili demeçler verildi, pandemiye rağmen Atina’da anma törenleri düzenlendi. Ayrıca 353 bin kişi için mumlar da yakıldı.

EN BÜYÜK DESTEKÇİ ERMENİSTAN...

Yunanistan’da soykırım meselesinde en büyük destek veren ülke beklendiği üzere Ermenistan. ABD’deki Yunan ve Ermeni lobileri de 1915 Olayları ile birlikte bu konuyu da soykırım olarak dünyaya tanıtmak için yoğun mesai harcıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz