Yunan ihlalleri BM’ye taşındı

Yunan ihlalleri BM’ye taşındı
NotHaber

Doğu Ege Adalarının silahlandırılması sorununu Türkiye, Birleşmiş Milletler’e taşıdı. Genel Sekreter Guterres’e yazılan mektupta, Atina’nın uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği vurgulandı. 

Türkiye, Yunanistan’ın Doğu Ege Adalarını silahlandırması sorununu Birleşmiş Milletler’e (BM) taşıdı. Türkiye’nin BM Nezdindeki Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu imzasıyla Genel Sekreter Antonio Guterres’e hitaben mektup yazıldı. Yunanistan’ın ilgili anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği mektupta vurgulandı. Söz konusu adaların 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarında açıkça belirtilmesine rağmen Yunanistan tarafından silahlandırılmasının Türkiye’nin güvenliğine ciddi tehdit oluşturduğunun altı çizildi.

DENİZ YETKİ ALANI BELİRLEYEMEZ

Türkiye’nin Yunanistan’ın adalar üzerindeki ihlallerini diplomatik kanallar üzerinden defalarca dile getirdiğine işaret edilen mektupta, “Eğer Yunanistan, anlaşmalardaki yükümlülüklerini yerine getirmede başarısız olursa, o anlaşmalardan kaynaklı egemenlik haklarını deniz yetki alanlarının belirlenmesi dahil öne süremez” ifadesine yer verildi.

“TÜRK SALDIRGANLIĞI” BAHANESİ

Askerden arındırılması gereken adaları garnizona çeviren Atina, özellikle Türkiye’ye yakın olan Sakız ve Midilli gibi adalarda sıklıkla askeri tatbikat yapmasıyla da biliniyor. Yunanistan, bu ihlalleri “Türk saldırganlığına karşı önlem alıyoruz” diyerek geçiştirmeye çalışıyor. Atina, milyarlarca euro değerindeki askeri harcamaları için de “Türk tehdidine nedeniyle silahlanıyoruz” bahanesini kullanıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz