Yunan geri itmeleri AP’nin merceğinde

Yunan geri itmeleri AP’nin merceğinde
NotHaber

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Ajansı’nın mültecileri Türkiye’ye geri itmelerde Yunan yetkililerle bir olduğuna dikkat çekti. İnsan hakları ihlallerinin üzerine gidilmediğine ve takip edilmediğine vurgu yapıldı.

Yunanistan’ın sadece Türkiye değil tüm Avrupa medyası tarafından ispatlanan geri itmeleri Avrupa Parlamentosu’na (AP) taşındı. Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Ajansı Frontex'in çalışma yapısı ve geri itmelerde Yunan yetkililerle bir olması konularını mercek altına aldı. Avrupa Parlementosu inceleme grubunun kar amacı gütmeyen izleme grubu StateWatch ile hazırladığı rapor Frontex'in Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkeler tarafından sığınmacılara karşı işlenen insan hakkı ihlallerinin üzerine gitmediğini ve takip etmediğini tespit etti.

GELECEKTEKİ RİSKLERİ DE AZALTMIYOR

Grubun raporunu bir basın toplantısında değerlendiren Yeşiller grubu üyesi Hollandalı parlamenter Tineke Strik, “Frontex'in üye devletlerin ihlallerini gördüğünü tespit ettik” diyerek araştırmalarının ajansın meydana gelen temel hak ihlallerini önlemediğini ve gelecekte oluşabilecek riskleri azaltmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

YUNAN HÜKÜMETİNE SESLENMİŞTİ

Konuyla ilgili olarak Yunan yetkililerin ihlalleri de öne çıkıyor. Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson, 13 Temmuz’da BBC’ye yaptığı açıklamada Yunanistan'ın sığınmacıları denizden Türkiye'ye doğru yasa dışı geri ittiğini belirterek, bunun temel Avrupa değerlerinin ihlali olduğunu bildirmişti. Ellerinde konuyla ilgili çok iyi temellendirilmiş raporlar olduğunu vurgulamıştı. Johansson, Yunan hükümetine “Geri itmeleri derhal durdurun” çağrısında da bulunmuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz