Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye İspanya’nın en büyük bilim ödülü

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye İspanya’nın en büyük bilim ödülü
NotHaber

Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci Kovid-19’a karşı geliştirdikleri Biontech aşısı sayesinde İspanya'nın en prestijli ödülü olan Asturias Prensesi Ödülü’ne layık görüldü.

İspanya’nın en büyük bilim ödülü olan Asturias Prensesi Ödülü Kovid-19 dönemindeki aşı çalışmaları sebebiyle Uğur Şahin ve Özlem Türeci’ye verildi. Organizasyan jürisinden yapılan açıklamada, Şahin ve Türeci’nin çalışmalarının, küresel ölçekte sağlığın korunması için temel bilimin öneminin mükemmel bir örneği olduğu belirtildi. Öte yandan Uğur Şahin, “Ödül, bilimin insanlık için bir fark yaratabileceğinin mükemmel bir şekilde tanınması açısından önemli” ifadelerini kullandı. Özlem Türeci ise “Asturias Prensesi Ödülü'nün sahipleri arasında yer almak bir onurdur” söyledi.

Asturias Prensesi Ödülleri Teknik ve Bilimsel Araştırmalar Jürisi, Kovid-19 aşılarının bulunmasına katkılarından dolayı 2021 yılı ödülüne Uğur Şahin (doktor), Özlem Türeci (doktor) haricinde Katalin Kariko (biyokimyacı), Drex Weissman (immünolog), Philip Felgner (immünolog), Derrick Rossi (biyolog) ve Sarah Gilbert'in (aşı uzmanı) layık görüldüğünü açıkladı.

Ödüller, 8 kategoride veriliyor

İspanya'da 1981 yılında verilmeye başlanan ve ilk olarak "Asturias Prensi" adını alan ödüller, şimdiki Kral 6. Felipe'nin babasının yerine 2014'te tahta geçmesiyle veliaht olan büyük kızı Prenses Leonor'a atfen "Asturias Prensesi" adını almıştı. Toplamda 8 kategoride verilen ödüllere layık görülenlere bir Joan Miro heykelciği, bir diploma, bir rozet ve 50 bin avro veriliyor. Ödül törenleri geleneksel olarak her yıl ekimde Asturias bölgesinin Oviedo kentindeki Campoamor Tiyatrosu'nda düzenleniyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz