Türkiye’ye üs iddialarına İngiliz Bakan’dan yalanlama

Türkiye’ye üs iddialarına İngiliz Bakan’dan yalanlama

İngiltere Savunma Bakanı Wallace, “Afganistan göç sorunu için bölgesel merkezler kurmak istiyoruz” planının doğru olduğunu teyit etti. Ancak Türkiye’nin de bu liste için düşünüldüğü söylentilerini kesin bir dille yalanladı.

İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace’ın, İngiltere'nin Türkiye'de bir Mülteci merkezi kurmayı planladığına yönelik iddiaları dün gündeme oturmuştu. Ülkenin önde gelen 3 medya organı Daily Mail, The Guardian ve BBC Türkçe’nin ortaya attığı bu habere Wallace tarafından yalanlama geldi. Twitter hesabından konuyla ilgili paylaşım yapan İngiliz Bakan, İngiltere'nin plandan vazgeçmediğini kaydederek “Haberin hiçbir temeli yok, tamamen spekülasyon. Bölge genelinde bir dizi işleme merkezi kuracağımızı söyledik. Bunu, bölgesel merkezin Türkiye'de olacağı şekline siz getirdiniz” diye yazdı.

BATI İLE İTTİFAK KURMALARI ZOR

Böylece Taliban'dan kaçan Afganlar için İngiltere’nin bölgesel merkezler kurma planlarının halen geçerli olduğu da resmiyet kazanmış oldu. “O ülkeler hangileri olacak” sorusu dünya gündemini meşgul edecek gibi duruyor. Çünkü uzmanlar, Pakistan’ın haricinde Afganistan’ın diğer komşuları olan İran, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan’da Batı ile ortak çalışabilecek bir ülke bulunmadığını, tüm adı geçenlerin Rusya’ya daha yakın konumda durduğuna dikkat çekiyor.

BBC’DEN ‘ATIF HATASI’ ÖZRÜ GELDİ

Wallace’ın yalanlaması gündemdeki yerini korurken, Pakistan ve Türkiye dahil olmak üzere mülteci merkezleri kurulacağı haberi yapan kurumlardan olan BBC, okurlarından özür diledi. İngiltere’nin kamu yayın kurumu, özür açıklamasında “atıf hatası yaptıklarını” dile getirdi. Söz konusu iddiaları Türkiye Dışişleri Bakanlığı da kesin bir dille yalanlamış, “Böyle bir teklif söz konusu olmadı, teklif edilse bile asla kabul etmezdik” vurgusu yapılmıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz