Türkiye ile sınır gerginliği Atina’ya 6 uçak daha aldırıyor

Türkiye ile sınır gerginliği Atina’ya 6 uçak daha aldırıyor

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Fransa’dan alınacak Rafale tipi savaş uçağı sayısının 18’den 24’e çıkaracağını açıkladı. Bu kararın arkasında Türkiye’nin 2019’da imzaladığı Libya Mutabakatı ve 2020’de Ankara ile yaşanan sınır gerginliği var.

Batuhan Gülşah / Atina

Türkiye’yi “en büyük dış tehdit” olarak tanımlayan Yunanistan’dan Ankara’yı yakından ilgilendiren bir adım geldi. Başbakan Kiryakos Miçotakis, Atina'nın Fransa'dan temin edeceği Rafale tipi savaş uçağı sayısının 18'den 24'e çıkarılacağını duyurdu. Yunan Başbakan, geçen yıl karşılaşılan ulusal sorunlara karşı Atina'nın aktif bir diplomasi yürüttüğünü ve savunma gücünün artırıldığını savundu.

40 KİLOMETRELİK DUVAR HAZIR OLMAK ÜZERE

Miçotakis’in “ulusal sorun” olarak kastettiği olay, 2020’nin Şubat ve Mart aylarında Türkiye’nin AB ülkelerine gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceğini açıklamasıyla Yunanistan sınırında yaşanan gerginlik. Meriç Nehri sınırına 40 kilometrelik duvar örme çalışmalarının da sonuna gelen Atina, o dönemde düzensiz göçmenlerin silahlı sınır birlikleri tarafından geri püskürtülmesini “ulusal başarı” olarak görüyor. Yunan kamuoyu, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik korkusunda ve tehdit algısının artışında “bardağı taşıran son damlanın” işte bu olay olduğu görüşünde birleşiyor.

“MAKUL VE GEREKLİYDİ” DİYE DESTEK VERİLDİ

Yunan kamuoyuna göre, 2019 yılında Türkiye’nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzaladığı ve iki ülkenin deniz sınırlarını belirleyen deniz yetki alanı anlaşması da Atina’da soğuk duş etkisi yaratmıştı. Yunanistan’ın hak iddia ettiği alanlarla çelişen bu anlaşma ve 2020’deki sınır gerginliği göz önüne alındığında, Yunan kamuoyuna göre ülkenin savaş uçağı alımını artırması son derece makul ve gerekli bir hamle.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz