Tunus’ta cumhurbaşkanı yönetime el koydu

Tunus’ta cumhurbaşkanı yönetime el koydu
NotHaber

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, başbakanı görevden alarak meclis yetkilerini dondurdu. Milletvekillerinin dokunulmazlıklarını da kaldıran Said, yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkarma gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstlendiğini duyurdu.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldı, meclisin yetkilerini dondurdu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldı. Said, kararı "ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü koşullar nedeniyle" gerekçesiyle aldığını açıkladı. Kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını bildiren Said, Meclis yetkilerini dondurma kararının 30 gün geçerli olacağını duyurdu.

CUMHURBAŞKANI KAYS SAİD: İÇ SAVAŞ ÇIKARMAK İÇİN PARA TOPLANIYOR

Tunus Cumhurbaşkanlığının yayınladığı videoda, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı bir toplantı sonrasında konuşan Said, "Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini" belirterek isim vermediği bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını öne sürdü.

MECLİS BAŞKANI GANNUŞİ, CUMHURBAŞKANI SAİD’İ DARBE YAPMAKLA SUÇLADI

Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, Cumhurbaşkanı Said'i darbe yapmakla suçladı. Gannuşi, halka seslenerek "Cumhurbaşkanını bu kararları geri almaya çağırıyoruz çünkü bu kararlar halkı karanlığa sürüklüyor. Cumhurbaşkanının yasal bir dayanağı olmayan kararları, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır. Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz" diye konuştu.

GANNUŞİ: PARLAMENTO VE HÜKÜMET GÖREVİNİN BAŞINDA!

Cumhurbaşkanı Said'in kendisini arayarak anayasa çerçevesinde bazı kararlar alacağını paylaştığını ancak bunların içeriğine vakıf olmadığını belirten Gannuşi, söz konusu kararların geçersiz olduğunu ve Meclisin anayasal çerçevede çalışmalarına devam edeceğini belirtti. Nahda Hareketi lideri Gannuşi, "Demokratik olarak seçilmiş parlamento ve hükümet halen görevinin başında" açıklamasını yaptı. Öte yandan Tunus parlamentosunda bulunan askerler, Meclis Başkanı Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekilinin içeri girmesine izin vermedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz