Tartışmalı başkana yolsuzluk soruşturması

Tartışmalı başkana yolsuzluk soruşturması
NotHaber

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’ya, Covaxin aşısı alımında yapılan yolsuzlukta ihmali olup olmadığının araştırılması için soruşturma talebi geldi. 1,3 dolarlık aşı bedeli maliyetinin 15 dolar olarak gösterildiği ortaya çıkmıştı!

Koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerin başında gelen brezilya'da salgının başından beri takındığı tavırla büyük tepki toplayan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun başı şimdi de yolsuzluk soruşturmasıyla dertte. Başsavcı vekilinin soruşturma talebinin kabul edilmesi durumunda, Bolsonaro'nun Hindistanlı şirket Bharat Biotech'in geliştirdiği Covaxin aşısının alımında yolsuzluk yapılmasında ihmalinin bulunup bulunmadığı araştırılacak.

316 MİLYON DOLAR ÖDENECEKTİ

Soruşturma talebi, Bolsonaro'ya yakın demokrat senatör Luis Miranda'nın 20 Mart'ta devlet başkanına aşı alımındaki usulsüzlükleri bildirdiğine dair açıklamalarına dayanıyor. Brezilya hükümetinin henüz ödeme yapmadığını duyurduğu anlaşma, 20 milyon doz Covaxin aşısı karşılığında 1,6 milyar Brezilya reali (316 milyon dolar) ödenmesini içeriyor. Parlamento Araştırma Komisyonuna sunulan belgeler, hükümetin aşı başına 15 dolar olarak belirlenen sözleşme bedelinin, şirket tarafından başlangıçta öngörülen doz başına 1,37 dolarlık fiyatın oldukça üzerinde olduğunu gösteriyor.

ANLAŞMA İPTAL, DİREKTÖR KOVULDU

Yolsuzluk iddiaları nedeniyle Sağlık Bakanı Marcelo Queiroga, Covaxin aşısı satın alımı için yapılan anlaşmanın 29 Haziran'da askıya alındığını duyurmuştu. Sağlık Bakanlığı Lojistik Direktörü Roberto Ferreira Dias, 30 Haziran'da görevinden alınmış ve bu karara ilişkin sebep gösterilmemişti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz