Taliban’ın eline geçen silahların listesini ortadan kaldırdılar

Taliban’ın eline geçen silahların listesini ortadan kaldırdılar

ABD, Afganistan ordusuna tahsis edilen silahların listesini resmi internet sayfasından kaldırdı. Milyarlarca Dolar değerindeki son teknoloji savaş unsurlarının tamamına yakınının Taliban güçlerinin eline geçtiği düşünülüyor.

Dünya günlerdir Afganistan'dan gelen gelişmeleri konuşuyor... Milyarlarca dolar değerindeki ABD yapımı silahları ele geçiren Taliban ise ABD kamuoyunun bir numaralı maddesi olmaya devam ediyor. Örgüt milyarlarca dolar değerinde silahların sahibi olurken Biden yönetiminden dünyayı şoke eden bir hamle geldi. The Washington Times'ta yer alan habere göre, Biden yönetimi Afgan güçlerine gönderilen silahların listesini resmi internet sayfasından kaldırdı.

20 YILDA 83 MİLYAR DOLAR HARCANMIŞTI

Söz konusu listede yer alan, içinde sadece silah ve mühimmat değil son teknoloji uçak ve araçların da bulunduğu unsurların neredeyse tamamının Taliban'ın elinde olduğu düşünülüyor. Taliban’ın eline geçen küçük silahlar da endişe doğuruyor. ABD, geçen 20 yıl içinde Afgan güvenlik güçlerinin eğitim ve teçhizatına 83 milyar dolar harcadı.

BIDEN’I KURTARAN TERCÜMAN’IN FERYADI

Öte yandan ilginç bir gelişme yaşandı. 2008 yılında o dönem senatör olan Joe Biden’ı kar fırtınasında kurtarma operasyonuna katılan bir Afgan tercüman, ABD’nin ülkeden çekilmesinden sonra Afganistan’da kaldı. İsmi “Muhammed” olarak belirtilen tercüman, Biden’a seslenerek “Sayın Başkan, beni burada unutmayın” dedi. Özel Göçmen Vizesi (SIV) için başvuran tercümanın, kayıtları kaybedildiği için ülkeden çıkamadığı bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise çevirmene seslenerek, “Geçtiğimiz yirmi yıl boyunca bizim yanımızda savaştığın için çok teşekkür ederiz. Seni oradan çıkaracağız ve hizmetlerini onurlandıracağız” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz