Taliban'dan kaçan Afganları Uganda'ya bırakmışlar

Taliban'dan kaçan Afganları Uganda'ya bırakmışlar

Rusya, Afganistan’ın kontrolünü ele alan Taliban’dan kaçanları taşıyan ABD kargo uçağının bu insanları Uganda’ya götürdüğünü iddia etti. Washington’un söz konusu Afrika ülkesiyle 2 bin mülteciyi ağırlaması için anlaştığı da öne sürüldü.

Taliban'ın Kabil'e girmesi ve Afganistan yönetimine el koyduğunu açıklamasıyla birlikte ülkeden kaçmak isteyenler havalimanına koşmuş, kalkan uçaklara binebilmek için adeta ölümü göze almıştı. O uçaklardan birine binen Afganların görüntüleri dünya gündemine oturmuş, nereye gittikleri uçağın sahibi ABD Hava Kuvvetleri tarından açıklanmamıştı. Rusya'dan konuyla ilgili ortaya atılan flaş iddia duyanı şoke etti.

ABD’YE GİTTİKLERİNİ SANIYORLARDI

Rusya Araştırmaları Enstitüsü, kargo uçağının Afganları Uganda’ya götürdüğünü iddia etti. Enstitü, Uganda'ya gelen 400'ün üzerinde ilk Afgan mülteci grubunın ülkeye yerleşmeye başladığını ve Afganların Uganda'ya götürüldüklerini bilmediklerini öne sürdü. Uçağa canları pahasına binmeye çalışan kişiler, ABD uçağında oldukları için ABD'ye götürüldüklerini düşünüyorlardı. Uganda’nın yardım, afet ve mültecilerinden sorumlu Devlet Bakanı Esther Anyakun, ABD hükümetinin Devlet Başkanı Yoweri Museveni'den ricası üzerine 2 bin Afgan mülteciyi geçici olarak ülkelerinde misafir etme kararı aldıklarını açıkladı.

TÜM MASRAFLARI KARŞILANACAK

150 kişi kapasiteli kargo uçağına 640 Afgan binmişti. Başka bir deyişle uçak sivilleri alarak kapasitesinin yaklaşık 4.5 katına çıkarak havalanmıştı. Anyakun, mültecilerin, kaldıkları süre zarfında tüm masraflarının ABD hükümeti tarafından karşılanacağını aktardı. Uganda, bu kararla Afgan mültecileri ülkesine kabul eden ilk Afrika ülkesi oldu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz