Srebrenitsa Katliamı’nda öldürülenler törenle anıldı

Srebrenitsa Katliamı’nda öldürülenler törenle anıldı
NotHaber

Avrupa’nın orta yerinde, 26 yıl önce Srebrenitsa’da, cani Sırp ordusu tarafından katledilen 8 bin 300 masum Boşnak sivil törenle anıldı.

Bosna Hersek'in Srebrenitsa şehrinde 11 Temmuz 1995 tarihinde yaşanan soykırımın 26. yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi. Törende konuşan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak üyesi Şefik Dzaferovic, Srebrenitsa'da sözcüklerin kifayetsiz kaldığını belirterek, "Burada olup bitenleri, kurbanların beyaz mezar taşları ve evlatlarını kaybeden annelerin gözyaşları anlatıyor." dedi.

DZAFEROVİC: SREBRENİTSA’YI UNUTTURMAMAK BOYNUMUZUN BORCU

Dzaferovic, insanların, "Srebrenitsa'nın hüzün vadisi" Potoçari'de ömrünün sonuna dek susabileceğine işaret ederek, "Bu sessizlik, 11 Temmuz'un hatırlattığı acı, korku ve kötülüğün büyüklüğüne verilebilecek en uygun karşılıktır" diye konuştu. Soykırımın hatırlatılması ve unutulmasına izin verilmemesi gerektiğini savunan Dzaferovic, "Elimizden başka bir şey gelmiyor. Bu, soykırım kurbanlarına ve gelecek nesillere borcumuzdur." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: ALİYA İZZETBEGOVİÇ’İN EMANETİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Anma törenine video mesajla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Acınızı acımız bilip, merhum Aliya İzzetbegoviç’in emanetine sahip çıkarak bu soykırımı unutmuyor, unutturmuyoruz. Avrupa ve insanlık tarihinin bu kare lekesinin ne surette olursa olsun geri plana itilmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.

 

“TÜRKİYE HER ZAMAN BOŞNAK KARDEŞLERİNİN YANINDA OLACAKTIR”

Katliamın sorumlusu Sırp komutan Ratko Mladiç’e de değinen Erdoğan, “Savaş suçlusu Ratko Mladiç hakkında geçen ay verilen uluslararası mahkeme kararı soykırımın acısını elbette dindiremez. Mahkeme kararları ne kaybedilen canları geri getirebilir ne de gönüllerdeki yaralara merhem olabilir. Türkiye, dün olduğu gibi bugün de, yarın da Bosna Hersek’in ve Boşnak kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecektir” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz