Seçimlerin galibi şovmen aday

Seçimlerin galibi şovmen aday
NotHaber

Bulgaristan’da genel seçimlerden yüzde 24 oy alan şovmen aday Trifonov’un partisi lider çıktı. Ülkeyi 12 yıl yöneten Borisov’un partisi ise yüzde 23,5 oy ile ikinci güç. Türkler ise parlamentoya 29 vekil sokmayı başardı.

Bulgaristan’da 11 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin sonuçları açıklandı. Parlamentoda 6 parti ve koalisyon temsil sahibi olacak. Katılımın sadece yüzde 42,19 olduğu seçimde, şovmen Slavi Trifonov'un lideri olduğu Avrupa yanlısı, yolsuzluk karşıtı popülist “Böyle Bir Halk Var” (İTN) partisi yüzde 24,08 oyla 240 üyeli parlamentoda 65 milletvekiliyle en büyük gruba sahip olacak. Ülkeyi 12 yıl yöneten eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi ise oyların yüzde 23,51 ile parlamentoda 63 sandalye sahibi olarak ikinci büyük güç konumunda.

SOSYALİSTLER OY KAYBETTİ

Ülkeyi 1989'a dek yöneten eski komünist partinin çizgisinde siyaset yürüten Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) bu seçimde büyük bir oy kaybına uğradı, parti yüzde 13,39 oy ile 36 üyeli bir gruba sahip olacak. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, 4 Nisan’da yapılan bir önceki seçimde aldığı oy oranını yükseltmiş olmasına rağmen katılım oranının düşük olması sebebiyle milletvekili sayısını 30’dan 29’a indirdi.

SİYASİ DENEYİMİ BULUNMUYOR

Dönem parlamentosunda siyasi güçler arasındaki zıtlaşma nedeniyle kabine kurma çalışmalarının zorlu olması bekleniyor. Siyasi deneyimi olmayan, yaptığı skeçler ve taverna müziklerine dayalı bir şöhrete sahip şovmen Trifonov, seçimin nihai sonuçlarını beklemeden, yeni parlamento oluşturulduğunda sunacağı 18 üyeli kabine listesini duyurmuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz