Sandıktan sosyal demokratlar çıktı

Sandıktan sosyal demokratlar çıktı

Almanya’daki genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 25,7 oyla zirveye oturdu. Hıristiyan Demokrat Birliği yüzde 24,1, Yeşiller yüzde 14,8, Hür Demokrat Parti (FDP) de yüzde 11,5 oy aldı. SPD-Yeşiller-FDP koalisyonu en muhtemel hükümet olacak.

Ve Almanya’da 16 yıllık Angela Merkel dönemi bitti... Başbakan Merkel'in aday olmadığı, 20. Dönem Fedeal Meclisin oluşması için yapılan genel seçimlerde Maliye Bakanı Olaf Scholz'u başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 25,7 oyla sandıktan birinci parti çıktı. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet'i başbakan adayı gösteren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise yüzde 24,1'lik oy oranıyla ikinci sırada yer aldı.

76 YILLIK TERSTEN REKOR!

CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı'nın bittiği 1945 yılından sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış oldu. Yeşiller Partisi oy oranını 4 yıl önceki seçimlere göre 5,8 puan arttırarak 14,8 ile üçüncü olurken, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5 ile dördüncü sırada yer aldı. Göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi 2017'ye göre oy oranında 2,3 puan düşüş yaşayarak 10,3 ile beşinci parti oldu.

BARAJI GEÇEMEDİ AMA...

Yüzde 5'lik seçim barajını geçememesine rağmen en az 3 bölgeden milletvekili çıkaran Sol Parti, elde ettiği oy oranında milletvekili kazandı. Meclisteki milletvekili dağılımı şöyle: SPD 206, CDU/CSU 196, Yeşiller 118, FDP 92, AfD 83, Sol Parti 39. SPD, Yeşiller ve liberal görüşlü Hür Demokrat Parti ile birlikte hükümeti kurmaya hazırlanıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz