Saakaşvili ayağının tozuyla tutuklandı

Saakaşvili ayağının tozuyla tutuklandı

Gürcistan’ın eski başbakanı, 8 yıl sonra ülkesine döner dönmez gözaltına alındı. Muhalif mitinglerini dağıtmak, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak gibi suçlardan hakkında tutuklama kararı bulunan Saakaşvili, Amerikan ve Avrupa yanlısı olmasıyla biliniyor.

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, 8 yıl sonra döndüğü ülkesinde gözaltına alındı. Başbakan İrakli Garibaşvili, 2008 ile 2013 yılları arasında başbakanlık yapan Saakaşvili’nin gözaltına alındığını açıklamasının ardından, İçişleri Bakanlığı da hapishaneye götürüldüğü anların görüntüsünü paylaştı. Saakaşvili, Facebook hesabından yaptığı görüntülü açıklamada 8 yıl aradan sonra Gürcistan'a geldiğini ve Batum'da olduğunu belirtmişti.

HALKA “OYLARI KORUYUN” MESAJI

Ülkede yarın yerel seçimin düzenleneceğini hatırlatan Saakaşvili, halkı sandık başına gitmeye ve 3 Ekim'de de Tiflis'in merkezinde toplanarak oylarını "korumaya" davet etmişti. Başkent Tiflis’e yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Rustavi kentindeki cezaevinde tutulan Saakaşvili, ABD ve Avrupa yanlısı olarak biliniyor. Gürci lider, Gürcistan’ın Rusya etkisinden tamamen kurtularak Avrupa Birliği ve NATO’ya entegre olması gerektiğini savunan akımın en önde gelen isimlerinden biri.

GÖREVİ BIRAKINCA ABD’YE GİTMİŞTİ

Gürcistan Savcılığı, 2007'de muhaliflerin mitingini dağıtmak, İmedi televizyon kanalının kurucusu Badri Patarkaçişvili'nin mal varlığına el koymak, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak ve bir milletvekilini dövdürmekle suçladığı Saakaşvili hakkında Tutuklama kararı çıkarmıştı. Tiflis Şehir Mahkemesi de 2018'de Saakaşvili'ye bir cinayet davasında af yetkisini kötüye kullandığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası vermişti. Saakaşvili, 2013'te Gürcistan'da cumhurbaşkanlığı görev süresinin dolmasının ardından ülkeden ayrılarak ABD'ye gitmişti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz