Rusya’dan “TSK, İdlib’in kuzeyine çekiliyor” iddiası

Rusya’dan “TSK, İdlib’in kuzeyine çekiliyor” iddiası

Rus medyası çarpıcı bir iddia ortaya attı. TSK’nın Suriye’nin İdlib eyaletinin güneyinden kuzeyine doğru çekildiği haberleri yapıldı. Bu hamlenin, Soçi’de gerçekleşen Tayyip Erdoğan Erdoğan-Vladimir Putin zirvesinin hemen ardından gerçekleştiğine dikkat çekildi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün Soçi'deki yüz yüze görüştü. Bu önemli buluşma sonrasında Rus medyası çarpıcı bir iddia ortaya attı. Rus medya kuruluşu Lentra'nın Suriye askeri çevrelerindeki kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin İdlib eyaletinin kuzeyine çekildiği iddia ediliyor. Rus yayın organları, TSK'nın İdlib'in güneyinden kuzeyine gerçekleştirdiği çekilme işleminin İdlib ana konulu Erdoğan-Putin zirvesi sonrası geldiğine dikkat çekiyor.

EN ÇOK EYLÜL’DE SALDIRDILAR

Rusya’nın 2021 yılında 25 Eylül’de kadar İdlib’te toplam 444 hava saldırısı ve füze atışı gerçekleştirdi. Henüz bitmemesine rağmen Eylül ayı, 208 saldırıyla bu alanda en hareketli dönem olurken, bir sonraki en aktif dönem Temmuz ayındaki saldırı sayısının 78 olduğu düşünüldüğünde, Rusya’nın İdlib’deki faaliyetlerini ne kadar sertleştirdiği bir kez daha gözler önüne seriliyor.

ABD’DE AKTÖRLERDEN BİRİ

Birleşmiş Milletler ve Batı kamuoyu, bölgede sorunun kökeninde Türk ve Rus birliklerinin olduğunu öne sürerken, BM’den geçtiğimiz günlerde gelen açıklamalarda “İdlib’de barışın tahsisi size bağlı” denerek Ankara ve Moskova’ya mesaj verilmişti. YPG/PKK unsurları müttefiki olarak ABD de Suriye’deki aktörlerden biri olarak öne çıkıyor.   

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz