Rusya’dan ABD’ye Orta Asya uyarısı

Rusya’dan ABD’ye Orta Asya uyarısı
NotHaber

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Afganistan’ın sınır komşularına asker yerleştirmek istediğini iddia ettiği Washington’a seslendi. “Bölge güvenliğinin çıkarına olmaz” uyarısında bulundu. ABD’nin bölgede tek başına hareket etmeye çalıştığını savundu.

ABD ile Rusya arasında Orta Asya’daki hakimiyet üzerine gerginlik devam ediyor. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin askeri üslerini Orta Asya ülkelerinde yerleştirmek istediğini belirterek, “Amerikan askeri üslerin Orta Asya'da konuşlandırılmasının bölgedeki güvenliğin çıkarına olacağını düşünmüyorum” dedi. Lavrov, Washington’un Afganistan’a saldırmak için sınır komşuları Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan gibi ülkelere askeri kaynaklarını yerleştirmek istediğini öne sürdü.

TACİKİSTAN YARDIM İSTEMİŞTİ

Yabancı askerlerin, herhangi bir Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üye ülkesinde konuşlandırılmasına bu örgütün karar vermesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, “Şimdilik, bu konuda herhangi bir başvuru yapılmadı” hatırlatmasında bulundu. Söz konusu organizasyon, Rusya’nın liderliğinde yer alıyor. Nitekim Tacikistan, Taliban’ın etkisini günden güne artırdığı Afganistan’dan duyduğu endişeler nedeniyle geçtiğimiz hafta bu örgütten resmi olarak yardım talebinde bulunmuştu.

UKRAYNA YAPTIRIMLARI UZATILDI

Öte yandan Avrupa Birliği, Ukrayna'yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle Rusya'ya 2014'ten beri uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldı. Mevcut durumda 31 Ocak 2022 tarihinde sona erecek yaptırımların o tarihte de uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz