Putin’in partisi anayasa değişikliği onayını aldı

Putin’in partisi anayasa değişikliği onayını aldı

Rusya’da seçimlerin resmi sonuçları açıklandı. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya, 450 milletvekili bulunduran parlamentoya 324 milletvekili sokmayı başardı. Böylece anayasa değişikliği için gereken 300 vekil barajının üzerine çıkmış oldu. İkinci parti olan komünistler ise 57 vekilde kaldı.

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması için 17-19 Eylül’de yapılan seçimlerin kesin sonuçları açıklandı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya, 324 milletvekili çıkararak anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip oldu. Komünist Parti 57, Adil Rusya 27, Liberal Demokrat Parti 21 ve Yeni İnsanlar 13 milletvekili elde etti. Baraj altında kalan partilerden Vatan Partisi, Sivil Platform ve Gelişim Partisi 1’er milletvekili çıkarırken, 5 de bağımsız milletvekili Duma’ya girmeyi başarıdı. Rusya’da anayasa değişikliği yapılabilmesi için 300’den fazla milletvekilinin oyu gerekiyor.

5 YILDA BİR YAPILIYOR

Her 5 yılda bir yapılan Duma seçimlerinde 450 milletvekilliği için 225 aday parti listesinden, 225 aday ise partilerin belirlediği liste dışındaki bağımsız adaylardan seçiliyor. Bağımsız adayların büyük kısmını partiler belirlerken bir kısmı da bulunduğu bölgeden yasalarda belirlenen miktarda seçmen imzası ile adaylığını gösteriyor.

ŞAİBE İDDİALARI VARDI

Şaibe ve oy çalma iddialarıyla da çalkalanan seçimlerin sona ermesiyle birlikte, Batı’da “Yeni Çar” olarak eleştirilen ve ölene kadar görevde kalmak için her şeyi yapması beklenen Putin’in Anayasa’da yeni değişiklikler yapması da bekleniyor.  Geçtiğimiz yapılan referandumda, 68 yaşındaki Putin'in 2036’ya kadar koltuğunu korumasını sağlayacak değişikliğe Rus halkı onay vermişti.  

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz