Putin’e virüsü Esad mı bulaştırdı?

Putin’e virüsü Esad mı bulaştırdı?

Rusya Devlet Başkanı’nın, Suriye Devlet Başkanı ile görüşmesinden 24 saat sonra karantinaya gireceğini duyurması, “Virüsü Esad’dan mı kaptı” sorularını gündeme getirdi. Batı medyası ise “Her durumda söylemeyecekler” görüşünü benimsedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Koronavirüs olup olmadığı sorusu dünya gündemine oturdu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Kremlin’de görüşmesinden 24 saat sonra Putin’in karantinaya gireceğinin bildirilmesi “Virüsü Kremlin’e Esad mı getirdi” tartışmasını başlattı. Putin’in Esad’ı geçen pazartesi sabahı kabul etmesine rağmen görüşmenin gerçekleştiğine dair resmi açıklama Esad’ın güvenliği dikkate alınarak salı sabahı yapıldı. Esad ile görüşmesinden 8 saat sonra olimpiyat ekibini kabul eden Putin, yakın çevresinde korona vakası tespit edildiğini, kendisinin de izolasyona girmesi gerekebileceğini söylemişti.

ZİYARETİ İPTAL ETMİŞTİ

Putin’in bu hafta gerçekleştirmesi beklenen Tacikistan ziyaretinin gerçekleşmeyeceği, Rus liderin bu toplantıya video konferans yolu ile katılacağı açıklanmıştı. Putin'in sağlık durumunun iyi olduğunun altı çizilmişti. Rusya Devlet Başkanı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ”Maalesef şu anda birtakım sorunlar var. Doktorlar inceliyorlar, benim çevremde bile koronavirüs ilgili sorunlar var. Gerçekte ne olup bittiğini öğrenmemiz gerekiyor. Yakında benim de karantinaya girmem gerekebilir. Etrafımda birçok insan hasta" demişti.

DİPLOMATİK KRİZ İHTİMALİ

Putin’in virüsü Esad’dan kapmasının ortaya çıkması durumunda iki ülke arasında diplomatik kriz çıkıp çıkmayacağı ihtimali de kafaları karıştırıyor. Batı medyasında çıkan haberlerde, “Putin’in koronavirüs olması veya Esed’den bulaşmış olması durumları kesinlikle sansüre uğrayacaktır” inanışı hakim. Ülkedeki demokrasi tartışmaları ve medyanın tarafsızlığının “yok denecek kadar az” eleştirilerine maruz kalması, bu iddianın temelini güçlendiriyor.  

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz