Putin Afgan sığınmacıları “militan” diye tanımladı

Putin Afgan sığınmacıları “militan” diye tanımladı

Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin “sığınmacı kılığına giren militanlarla uğraşmak istemediği için” Afgan mültecileri kabul etmeyeceğini söyledi. Batı ülkelerini mülteci sorununu küçük düşürücü yöntemlerle ele aldıkları için eleştirdi.

Afganistan’ın Taliban’ın kontrolüne geçmesiyle birlikte Batı’ya doğru gelmesi beklenen göç dalgası şimdiden dünyayı endişelendiriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den işte tam da böyle bir ortamda açıklamalar geldi. Putin, “ülkesinin Sığınmacı kılığına giren militanlarla uğraşmak istemediği için” Afgan mültecileri kabul etmeyeceğini söyledi. “Bu konu tamamen Rusya’nın güvenliğiyle ilgili bir mesele” yorumunu yaptı. Batılı ülkeleri mülteci politikaları nedeniyle eleştiren Putin, “Mülteci sorununu çözmek için neden bu kadar küçük düşürücü bir yol izliyorlar?” sorusunu yöneltti.

“SİZİN SORUNUNUZ, SİZ UĞRAŞIN”

Putin’in açıklamaları, Afganistan’da başarısız olan Batı’nın beceriksizliği yüzünden Rusya’nın bedel ödemeyeceği mesajını içerirken, “militan” kisvesi altında tüm Afgan sığınmacılara kapıyı kapatan bir yaklaşım içeriyor. Rusya ve İran, Afganistan’daki durumun sorumlusunun Batı olduğunu, göç sorunuyla uğraşması gerekenlerin de bizzat Batı ülkeleri olması gerektiğine inanıyor.

HER ŞEY ÇEKİLMEYLE BAŞLAMIŞTI

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı. Afgan hükümetiyle müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu. Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz