Otomobil fiyatlarını yükselten çip krizi bitiyor mu? Elon Musk açıkladı

Otomobil fiyatlarını yükselten çip krizi bitiyor mu? Elon Musk açıkladı

Elon Musk, tüm dünyada otomobil üretimini dara sokan çip krizine ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. Dünyada birçok yerde yeni çip fabrikalarının inşasının sürdüğünü aktaran Musk, krizin yakında biteceğini iddia etti.

Kovid 19 salgınının etkisiyle yaşanan talep düşüşünün terse dönmesiyle otomotiv sektörüne yetişemeyen çip arzı, küresel bir kriz haline geldi. Çip arzındaki yetersizliğin üretime de etki etmesiyle giderek büyüyen krize ilişkin Tesla CEO’su Elon Musk’tan önemli açıklamalar geldi. Musk, krizin yakında biteceğini iddia etti.

“İNŞAATLAR SÜRÜYOR”

İtalya Teknoloji Haftası kapsamında konuşan Musk, “Hali hazırda birden fazla çip fabrikasının inşası devam ediyor. Önümüzdeki yıl, çip tedarikinde iyi bir kapasiteye ulaşacağımızı tahmin ediyorum” dedi.

Söz konusu tesisler sayesinde küresel otomotiv sektörünün çip krizinden yalnızca kısa bir süreliğine etkileneceğini, sonrasında ise çip arzının istenen düzeylere ulaşacağını söylerken hangi firmalardan bahsettiğini ise net olarak açıklamadı.

DARALMANIN BOYUTU 210 MİLYAR DOLAR

Yaşanan çip sıkıntısı nedeniyle yalnızca bu yıl sonunda, araç üretiminde 7 milyonun üzerinde azalma olması bekleniyor. Mayıs ayında ise üretimin yıl sonunda 4 milyon araçlık bir kayıp yaşaması tahmin ediliyordu.

Çip üretimindeki yetersizliğin otomotiv sektörüne maliyetinin ise 210 milyar doları bulması bekleniyor.

MUSK UMUT DOLU KONUŞTU

Çip arzındaki yetersizlik, otomotiv sektörünün dışında başka 160 sektöre daha etki ediyor. Bu noktada Elon Musk’ın açıklamaları piyasalara umut dağıtsa da hangi tesisin nerede inşa edildiğine dair bir bilgi vermemiş olması kafalarda soru işaretlerini oluşturdu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz