Orta Asya’da sular ısınıyor

Orta Asya’da sular ısınıyor
NotHaber

Afganistan’da hakimiyetini gün geçtikçe geliştiren Taliban, komşu ülkeler Tacikistan ve Özbekistan’ı gerdi. Tacikler Rusya’dan yardım istedi. “Ruslar bölgeye geri mi dönüyor” sorusu akıllara geldi 

Orta Asya’da Rusya varlığını derinleştirecek nitelikte gelişmeler yaşanıyor... Afganistan’da aşırıcı Taliban’ın saldırıları şiddetlenirken, ülkede toplam 398 il ve ilçe merkezinden 162’sinin Taliban kontrolüne geçtiği resmen ilan edildi. Rus istihbaratı verilerine göre Taliban kuvvetleri, Tacikistan’ın yanı sıra Türkmenistan sınırına doğru da yöneldi.

RUS BAKAN GÜVENCE VERDİ

Tacikistan, sınırının güvenliği için Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden resmi olarak yardım talebinde bulundu. Arganistan’da durumun “yıldırım hızıyla kötüleştiğini” ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Tacikistan ile Afganistan’ın diğer sınır komşusu Özbekistan’ın durumuyla ilgili “Rusya ile birlikte Müşterek Savunma Anlaşması üyesiler. Afganistan’dan gelebilecek tehditlere karşı müttefiklerimizi korumak için gerekli adımları atacağız” dedi. Tacikistan’daki Sovyetler Birliği döneminden kalma 201’nci Askeri Üssü’nde 8 bin civarında Rus askeri görev yapıyor. Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aybek Artıkbayev de Afganistan'da yaşanan son gelişmelerden endişe duyduklarını bildirdi. Artıkbayev, video konferans yöntemiyle düzenlenen Orta Asya Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bu endişesini dile getirdi.

ÇİN’İN TAVRI MERAK EDİLİYOR

Bu gelişmelerin ardından “Rusya, bölgeye geri mi geliyor” sorusu sorulmaya başlandı. Ayrıca gelişmeleri yakından takip ettiği bilinen, süreçte adı geçen ülkelerde kapsamlı yatırımları olan Çin’in ne yapacağı ve sürece nasıl müdahil olacağı merak edilen bir diğer soru.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz