Orta Asya için ABD güvencesi

Orta Asya için  ABD güvencesi
NotHaber

Bölge ülkelerinin Washington önderliğinde işbirliğini amaçlayan C5+1 toplantısı Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yapıldı. ABD temsilcisi, “Müttefiklerimizi tehdit eden terörist gruplara karşı saldırgan hareketlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Orta Asya’da tek hakim güç olma hedefindeki Rusya’yı kızdırabilecek bir gelişme yaşandı. Orta Asya-ABD “C5+1”Dışişleri Bakanları Toplantısı Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirildi. Toplantıya Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi, Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraciddin Muhriddin, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Kırgızistan Dışişleri Bakan 1. Yardımcısı Nurlan Niyazaliyev ile ABD Başkanı'nın İç Güvenlik Danışmanı Elizabeth Sherwood-Randall ve ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad katıldı.

“BU FORMAT BENZERSİZ BİR MODEL”

Toplantının açılışında konuşan Kamilov, Orta Asya-ABD “C5+1” formatının bölgede iş birliğini geliştirmek için benzersiz bir model olduğunu ifade ederek, bu formattaki iş birliğinin ekonomi, enerji ve ticari ilişkilerin iyileştirilmesine, güvenlik tehditlerine karşı ortak tedbirlerin alınmasına yardımcı olduğunu belirtti.

KALKINMA VE İNSANİ YARDIMA ATIF

Elizabeth Sherwood-Randall da ABD'nin Afganistan'a barış getirmek için bölge ülkeleriyle birlikte çalışmaya büyük önem verdiğini belirtti. Afgan ulusal savunma kuvvetlerine güvenlik yardımının yanı sıra kalkınma ve insani yardım sağlamaya devam edeceklerini belirten Randall, “Müttefik ve ortaklarımızın güvenliğini tehdit eden terörist gruplara karşı saldırgan hareketlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz