Norveç tüm kısıtlamaları kaldıran ikinci ülke oldu

Norveç tüm kısıtlamaları kaldıran ikinci ülke oldu

561 günlük koronavirüs kısıtlamarının sona ermesiyle eski normallerine dönen ülkede havai fişeklerle kutlamalar yapıldı. Yüksek risk grubundaki herkes aşılanırken, Norveç Danimarka’nın ardından Avrupa’da tüm kısıtlamaları kaldıran ikinci ülke oldu.

Norveç’te Başbakan Erna Solberg'in Cumartesi öğleden sonra tüm karantina kurallarının sona erdiğini duyurmasının yankıları sürüyor. 561 günlük Kısıtlamaların sona ermesi ile eski normallerine dönen Norveç'te kutlamalar başladı. Ülkenin pek çok noktasında hava fişekler ile kutlamalar yapılırken adli vakalar da yaşandı. Oslo'da polis en az 50 kavga ihbarı aldı. Başbakan Erna Solberg “Norveç'te barış zamanında en sert önlemleri uygulamaya koymamızın üzerinden 561 gün geçti. Artık normal günlük yaşama dönme zamanı geldi” sözleriyle kısıtlamaların bittiğini ilan etmişti.

HAFİF SEMPTOMLARLA ATLATIYORLAR

Norveç Halk Enstitüsü'nden yapılan açıklamada ise ülke genelinde 18 yaşın üzerindekilerin yüzde 90,6’sına ilk doz aşı yapıldığı, iki doz aşı yapılanların oranın ise yüzde 83,8’e ulaştığı bildirilmişti. Ülkede risk gruplarında olan herkes aşılanırken, aşılanmış olduğu halde salgına yakalananlar da soğuk algınlığı benzeri semptomlarla hastalığı atlatıyor. Norveç'ten önce Danimarka, 10 Eylül'de ilk Kovid- 19 kısıtlamalarını kaldıran Avrupa ülkesi olmuştu.

AŞININ ÖNEMİ BİR KEZ DAHA İSPATLANDI

Kısıtlamaları aşılamayı tamamladıktan sonra kaldıran Danimarka’ya Norveç de eklenirken, aşının önemi bir kez daha gözler önüne serildi. Nitekim Çekya’da geçtiğimiz yılın Temmuz ayında halk, “Koronavirüs salgınının bitişini” sokaklarda masalar kurarak kutlamıştı. Fakat herhangi bir programa dayalı olmayan bu “salgından kurtuluş kutlaması” sonraki dönemde vaka patlamasına sebep olmuştu. Çekya, bir anda Avrupa’nın salgını en sert geçiren ülkelerinden biri haline gelmişti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz