NATO tatbikatı Rusya’yı kızdırdı

NATO tatbikatı Rusya’yı kızdırdı

NATO üyesi olmayan Ukrayna’nın ev sahipliği yaptığı, toplamda 14 ittifak dışı ülkenin katılığı askeri tatbikata Moskova ateş püskürdü. Kremlin’den “Tatbikat kisvesiyle Ukrayna’yı silahlandırıyorlar” açıklaması geldi.

Rusya ile Ukrayna arasında 2014 yılından bu yana çözüm bekleyen ilhak edilen Kırım Yarımadası ile Donbas ayrılıkçıları krizi, Karadeniz’i barut fıçısı haline getirdi. Rusya, Karadeniz’e adeta ‘iç deniz’ gibi yaklaşırken, ABD’nin başını çektiği 32 ülke, Karadeniz’de gelmiş geçmiş en büyük “Sea Breeze” (Deniz Meltemi) tatbikatını başlattı.

İSRAİL VE BAE DE KATILIYOR

Tatbikat bu yıl askeri ittifakın dışına çıkarak uluslararası boyut kazandı. NATO üyesi olmayan Ukrayna resmen ev sahibi olurken; ittifak dışı ülkeler Avustralya, Brezilya, Mısır, Gürcistan, İsrail, Japonya, Moldova, Fas, Pakistan, Senegal, Güney Kore, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yer alıyor. İttifak dışı ülkeler sadece konuk askeri personel ile iştirak edecek.

MOSKOVA’DAN KARŞI HAMLE

10 Temmuz’a kadar sürecek olan, Ukrayna’nın Odessa şehrinde başlayan tatbikata Rusya ateş püskürdü. NATO tatbikatını “Rusya karşıtı girişim” diye tanımlayan Moskova, ABD’den tatbikatın iptalini istedi. Ancak olumlu yanıt alınamaması üzerine Rusya da aynı günlerde Kırım açıklarında kendi füze atışları tatbikatlarını gerçekleştireceğini ilan etti. Moskova ayrıca Kırım yarımadası çevresinde Karadeniz sularını tatbikat alanı ilan ederek sivil gemilere kapattığını da duyurdu.

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, “provokasyon girişimi” olarak tanımladığı tatbikat için “Hangi amaçla düzenlediğini çok iyi biliyoruz. Tatbikat kisvesi altında Ukrayna çaktırmadan silahlandırılıyor” iddiasında bulundu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz