Mültecilere kırbaçla saldıran ABD sınır birimlerine tepki

Mültecilere kırbaçla saldıran ABD sınır birimlerine tepki

Meksika’dan yasadışı olarak geçmeye çalışan Haitili göçmenlere Amerikalı atlı muhafızlar kırbaçla engel olmuştu. O görüntülere İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden tepki geldi. “ABD’nin ırk ve etnik şiddet içeren tarihini yansıtıyor” ifadeleri kullanıldı.

Göç sorunu son dönemde artarak yükselen ABD’ye “kırbaç” tepkisi geldi. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 19 Eylül’de ABD'nin Meksika sınırındaki Rio Grande Nehri'nde atlı sınır muhafızlarının 19 Eylül’de Haitili Göçmenlere kırbaçla müdahalesinin, “ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin taciz edici ve ırkçılığa dayalı göçmen politikasından kaynaklandığını” açıklamasını yaptı. Örgüt, açıklamasında “Siyah göçmenleri kovalayan beyaz muhafız görüntüleri, ABD’nin eski ırk ve etnik şiddet içeren tarihini hatırlatıyor” da denildi.

BİDEN’A ÇAĞRI YAPILMIŞTI

HRW'nin ABD Programı Direktörü Alison Leal Parker, ABD'nin sığınma talebinde bulunmaya ilişkin haklara tamamen saygısızlık gösterdiğini ifade etti. Parker, sınırda Haitili göçmenlere yönelik şiddetin ve ayrımcılığın, ABD sınır politikalarının sadece son örneği olduğuna dikkati çekti. Ağustos ayında HRW ve diğer 343 sivil toplum örgütü, benzer insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek ABD Başkanı Joe Biden'ı, Haiti'ye yapılan sınır dışı işlemlerini durdurmaya çağırmıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de görüntülerin bir kısmını izlediğini belirterek, “Müdahale görüntülerini izleyen herhangi biri bunu kabul edilebilir bulmaz” diye konuştu.

KÖPRÜ ALTINDA BEKLİYORLAR

ABD-Meksika sınırındaki Teksas eyaletine ait Del Rio kasabasında, binlerce Haitili göçmen sınırdaki nehri geçerek ülkeye sığınmak için zor şartlar altında bekliyor. ABD medyasına yansıyan görüntülerde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 12 bin göçmen sınırda geçişi sağlayan Del Rio uluslararası köprüsünün altında toplandı.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz