Molla Abdülgani Birader kimdir? Afganistan'da yeni hükümette kimler yer alacak?

Molla Abdülgani Birader kimdir? Afganistan'da yeni hükümette kimler yer alacak?

Taliban'ın Afganistan'ın işgali sonrası yeni hükümetin ne zaman kurulacağı sorusu gündeme oturdu. Yerel kaynaklarından edinilen son bilgilere göre, Yeni Afgan hükümetinin başında Taliban'ın kurucularından Molla Abdülgani Birader olacak. Peki Molla Abdülgani Birader  kimdir? Yeni Afgan hükümetinde kimler yer alacak? 

 

Taliban'ın Afganistan'ın işgali ve ABD'nin zaskerlerini ülkeden tamamen çekmesini ardından  yeni hükümetin ne zaman kurulacağı ve hükümetin başına kimin geçeceği sorusu gündeme oturdu

Yerel kaynaklarından edinilen son bilgilere göre Yeni Afgan hükümetinin başında Taliban'ın kurucularından Molla Abdülgani Birader'in olacağı belirtildi. Peki Molla Abdülgani Birader kimdir? Afganistan'da yeni hükümetde kimler yer alacak?

MOLLA ABDÜLGANİ BİRADER KİMDİR?

Molla Abdülgani Birader, Taliban'un kurucularından ve Taliban lideri Hibadullah Akhunzade'nin üç yardımcısından biri olarak tanınıyor.

Molla Heybetullah Akhunzade'nin dini lider olarak kabul gördüğü örgütün başında yer alırken Molla Abdülgani Birader ise siyasi lider olarak kabul görüyor.

ABD ile sürdürülen 20 yıllık savaşın Taliban'ın zaferiyle sonuçlanmasıda  Molla Abdülgani Birader'in en büyük pay sahibi olduğu görüşü hakim.

Peştun kökenli olan Molla Abdülgani Birader 1968'de Uruzgan kentinde doğdu. Afganistan'ın eski Devlet Başkanı Hamid Karzai ile aynı aşiretten gelen Molla Birader'in hayatı, ülkenin bitmek bilmeyen savaşlarıyla paralellik gösteriyor. Birader, 1980'lerde, Sovyetlere karşı savaşan mücahitlerdendi. Rusların 1992'de çekilmesinin ardından ülke iç savaşa sürüklenince Molla Birader de etkin rol oynamaya başladı.

Savaş ağaları birbiriyle mücadele ederken Birader, kayınbiraderi Molla Muhammed Ömer ile Kandahar'da bir medrese inşa etti. İki molla, burada, Afganistan'ı bir İslam emirliğine dönüştürmek için Taliban'ı kurdular.

YENİ TALİBAN HÜKÜMETİNDE KİMLER YER ALACAK?

Bölge kaynakları, Akhunzade'nin yardımcılarından Molla Mevlevi Yakub ile Şir Muhammed Abbas Stanikzai'nin de yeni hüakümette üst düzey görevlerde bulunacağını bildiriyor.

Molla Yakub da Taliban'ın kurucu lideri Molla Ömer'in oğlu. Taliban'ın lider kadrosunda Akhunzade'nin altında üç isim yer alıyor. Molla Ömer ve Molla Yakub'un yanı sıra Hakkani ağının lideri Siraceddin Hakkani de Akhunzade'nin yardımcılarından.

Taliban geçen ay Hakkani'nin dini bir otorite olarak en tepede yer alacağı, onun altında bir devlet başkanı bulunacağını açıklamıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz