Maraş Açılımı rahatsız etti

Maraş Açılımı rahatsız etti

Avrupa Birliği, Türkiye ve KKTC’nin Maraş hamlesinden rahatsızlığını dile getirdi. “Attığınız tüm adımları geri çekin” tehdidi savruldu. Ankara ise “Gerçeklerden kopuk” diyerek Brüksel’den yapılan açıklamaya tepki gösterdi.

Türkiye ve KKTC’nin Kapalı Maraş açılımı, Avrupa Birliği’ni rahatsız etmeyi sürdürüyor. AB adına Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından yapılan yazılı açıklamada, Maraş konusunda BMGK’nın ilgili kararlarıyla uyumlu olmayan adım atılmaması gerektiği belirtilerek Ekim 2020’den bu yana atılan adımlardan derhal dönülmesi çağrısında bulundu.

46 YIL KAPALI KALMIŞTI

Son gelişmelerin uluslararası hukukun ihlali niteliğindeki tek taraflı eylem ve provokasyon olarak görüldüğü belirtilen açıklamada, AB’nin iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon temelli çözüme desteği yinelendi. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra 46 yıl kapalı tutulan Maraş kentiyle ilgili KKTC, mülk sahibi Rum göçmenlerin mahkeme yoluyla geri dönüşüne olanak sağlayacaktı.

YAZ TATİLİ SONRASI MASAYA GELECEK

Son dönemde pozitif gündemi önde tutan AB’nin bu açıklamayla yaptırım söylemini yeniden ısıtmaya başlaması dikkat çeken unsurlar arasında yer alıyor. Konu AB dışişleri bakanlarının yaz tatili sonrası ilk toplantısının başlıkları arasında yer alacak. Açıklamada, o tarihe kadar Türkiye’nin eylemlerini geri çevirmemesi halinde AB bakanlarının üyelerin çıkarlarını korumak için ellerindeki tüm seçenekleri değerlendirecekleri ve atılacak adımları ele alacakları belirtildi.

YUNAN-RUM TEZLERİNE TAM DESTEK

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamayla AB’nin ifadeleri “gerçeklerden kopuk” olarak nitelendirilerek kınandı. Türkiye ve KKTC, Ada’da iki devletli çözümü savunurken, Yunan ve Rum tezlerini benimseyen Avrupa Birliği, konfederasyona dikkat çekerek iki devletli ihtimali kesinlikle reddediyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz