Macron’dan Ruanda sözleri: Soykırımın suç ortağı değiliz

Macron’dan Ruanda sözleri: Soykırımın suç ortağı değiliz
NotHaber

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Fransa'nın Ruanda'da rolü, geçmişi ve siyasi bir sorumluluğu var" derken, ülkesinin soykırımın suç ortağı olmadığını savundu.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "yeni bir sayfa açmak" için Ruanda’ya 27 yıl sonra ziyaret gerçekleşti.

The NewTimes gazetesinin haberine göre, Macron, bugün ulaştığı Kigali Uluslararası Havalimanı'nda Ruanda Dışişleri ve İş Birliği Bakanı Vincent Biruta tarafından karşılandı.

SOYKIRIMDA 800 BİNDEN FAZLA İNSAN YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

Ruanda Soykırımı’nda 100 gün içinde 800’den fazla insanın yaşamını yitirmişti. 1994’te 800 binden fazla Tutsi ve ılımlı Hutular, aşırı uç Hutular tarafından öldürüldü.

Fransa da soykırımı yapan Hutu hükumetinin uzun süre destekçisi olduğu için sorumlu olarak görülüyor.

Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998'de verdiği mülakatta, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil." ifadesini kullanması iddiaları güçlendirmişti.

Ruanda hükümetinin girişimiyle ABD merkezli bir hukuk firmasının hazırladığı raporda da, Fransa'nın Ruanda soykırımında ciddi sorumluluğu bulunduğu ve Fransız hükümetinin Hutu rejiminin soykırım gündeminden habersiz olmadığı, öngörülebilir bir soykırıma imkan tanıdığı vurgulandı.

MACRON: SORUMLULUKLARIMIZI TANIMAYA GELDİM

Cumhurbaşkanı Macron, Fransa'nın sebep olduğu acıları çekenlerin yüzüne bakma ve acılarını kabul etme görevi olduğunu belirterek ülkesinin doğrular konusunda uzun süre sessiz kaldığını kaydetti.

"Sorumluluklarımızı tanımaya geldim. Fransa'nın Ruanda'da rolü, geçmişi ve siyasi bir sorumluluğu var." diyen Macron, zamanın Fransız hükumetinin soykırım uygulayan Ruanda yönetiminin fiilen yanında olduğunu söyledi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz