Macron: Fransa Mali’den çekiliyor

Macron: Fransa Mali’den çekiliyor
NotHaber

Fransız Cumhurbaşkanı, ülkesinin Mali’deki askeri üsleri yıl sonunda kapatmaya başlayacağını açıkladı. Afrika’da yaklaşık 3 bin asker bulundurmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Fransa, Mali'deki askeri üsleri yıl sonu kapatmaya başlayacak. Karar Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından açıklandı. Macron, G5 Sahel ülkeleri liderleri ile düzenlenen çevrim içi zirve sonrası, Paris ziyaretinde bulunan Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum ile ortak basın toplantısı düzenledi. Kidal, Tessalit ve Timbuktu'daki Fransız üslerinin 2022 başında tamamen kapanmış olacağını söyleyen Macron, “Sahel'de kalmaya devam ediyoruz, çünkü bölge ülkelerinin talebiyle oradayız” dedi.

OPERASYON SONLANDIRILMIŞTI

Fransa Cumhurbaşkanı, uzun vadede, Sahel bölgesinde 2 bin 500 ila 3 bin asker bulundurmayı sürdüreceklerini ifade etti. G5 Sahel zirvesine, Çad, Mali, Burkina Faso ve Moritanya liderleri çevrim içi olarak katıldı. Fransız Cumhurbaşkanı, 10 Haziran’da ülkesinin bölgedeki askeri varlığının derin bir dönüşümden geçmesinin parçası olarak Sahel'de 5 binden fazla Fransız askerinin görev yaptığı "Barkhane Operasyonu"nu sonlandıracaklarını ilan etmişti.

TERÖRLE MÜCADELE İŞİN BAHANESİ

Yüzyıllar boyunca Afrika’yı sömüren ülkelerin başında gelen Fransa,Kızıldeniz’den Atlas Okyanusu’na kadar olan şeridi ifade eden Sahel Bölgesi’nde kalıcı askeri varlığı olan tek Avrupa ülkesi konumunda. Başta Mali olmak üzere bu ülkelerdeki başlıca varlığını “Terörle mücadele” olarak açıklayan Fransa’nın bölgedeki etkinliği arttıkça terör saldırılarının sertleşmesi de dikkat çekiyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz