Lavlar havuz kaynattı!

Lavlar havuz kaynattı!

Yanardağdan patlayan lavlarla boğuşan İspanya’nın La Palma adasında korkunç görüntüler kaydedildi. Yerleşim yerlerine ulaşan yaklaşık bin 100 santigrat derece sıcaklıktaki lavlar, içinde milyonlarca metreküp su bulunan havuzları fokur fokur kaynattı!

 

İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma'da 19 Eylül'den bu yana Lav felaketi yaşanıyor. Aktif durumda olan Cumbre Vieja Yanardağı'nın püskürttüğü lavlar, 29 Eylül’de Atlas Okyanusu'na dökülmeye başlamıştı. Binlerce insan bölgeden tahliye edilirken, çekilen drone görüntüleri felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Yerleşim yerlerinde ulaşan yaklaşık bin 100 santigrat derecedeki lavlar, içinde milyonlarca metreküp su bulunan havuzları kaynattı.

BU SEFERKİ EN KÖTÜSÜ

Cezveye konan su gibi kaynayan havuzların görüntüleri sosyal medyada büyük ses getirirken, uzmanlar lavların suyla teması sırasında açığa çıkan zehirli gazlar nedeniyle bölgeden en az 3 buçuk kilometre uzakta olunması tavsiyesinde bulundu. Lavlar Atlas Okyanusu’na dökülürken de aynı uyarıda bulunulmuştu. 1949 ve 1971’deki yanardağ patlamalarında da benzer sahneler yaşanmıştı. Ancak bu defaki patlamadaki maddi hasarın öncekilerle kıyaslanamayacak boyuta ulaştığı ifade ediliyor.

ADAYA YARDIM YAPILACAKTI

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, 19 La Palma Adası'nı felaket bölgesi ilan ederek buraya 10,5 milyon euro’luk yardım yapılacağını duyurmuştu. Söz konusu yardımın 5,5 milyon euro’luk bölümünün yanardağın lavlarından evlerini kaybedenlere ayrılırken, geri kalanı ise buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, mutfak malzemesi, yatak, divan temel ihtiyaçlar için kullanılması kararlaştırılmıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz