La Palma’da lavlar okyanusa döküldü!

La Palma’da lavlar okyanusa döküldü!

İspanya’nın Kanarya Adaları’nda 10 gündür aktif olan Cumbre Vieja Yanardağı’nın püskürttüğü laflar Atlas Okyanusu’na ulaştı. 1100 derecelik ısıdaki lavlar yaklaşık 20 derecedeki deniz suyuna dökülünce uzmanlar zehirli gaz uyarısında bulundu.

İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma'da 19 Eylül'den bu yana aktif durumda olan Cumbre Vieja Yanardağı'nın püskürttüğü Lavlar, 10 gün sonra Atlas Okyanusu'na dökülmeye başladı. La Palma'da elektrik direklerini devirerek sahil otoyolunu aşan lavlar, TSİ 01.03’de Los Guirres plajı çevresine ulaşarak, yaklaşık 100 metrelik uçurumdan denize aktı. Uzmanlar, 1100 santigrat derece ısının üzerinde olan lavların yaklaşık 20 santigrat derecedeki deniz suyuyla temasının kimyasal reaksiyon yaratarak zehirli gazlar çıkarabileceğini belirtti.

DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

Bölgedeki yetkililer, lavların denize döküldüğü yerin en az 3,5 kilometre uzağında kalınması tavsiyesinde bulunurken, kontrollerin de artırıldığı kaydedildi. Lavların, döküldüğü yerdeki plajı tamamen yok etmesinin yanı sıra ekolojik açıdan da ciddi zararlar verebileceği ifade edildi. 1949 ve 1971’deki yanardağ patlamalarında da benzer sahneler yaşanmıştı.

10,5 EURO’LUK YARDIM PAKETİ

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja Yanardağı nedeniyle Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası'nı felaket bölgesi ilan ederek buraya 10,5 milyon euro’luk yardım yapılacağını duyurmuştu. Söz konusu yardımın 5,5 milyon euro’luk bölümünün yanardağın lavlarından evlerini kaybedenlere ayrılırken, geri kalanı ise buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, mutfak malzemesi, yatak, divan temel ihtiyaçlar için kullanılacak.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz