Küba kendi geliştirdiği iki Kovid-19 aşısını onayladı

Küba kendi geliştirdiği iki Kovid-19 aşısını onayladı

Küba, kendi geliştirdiği Abdala aşısının ardınan "Soberana 02" ve "Soberana Plus" isimli iki Kovid-19 aşısı için de acil kullanım onayı verdi.

Küba, kendi geliştirdiği "Soberana 02" ve "Soberana Plus" isimli yeni tip korona virüsü aşıları için acil kullanım onayı verdi. Eyalet Finlay Aşı Enstitüsü (IFV) tarafından geliştirilen aşların klinik deneylerinin tamamlanmasının ardından, aşılar kullanıma açıldı.

ETKİNLİK ORANI YÜZDE 91,2

IFV tarafından yapılan açıklamaya göre aşıların etkinlik oranı yüzde 91,2 olarak belirlendi. Küba, söz konusu iki aşının daha kullanım onayı almasıyla toplamda 3 aşıya ulaştı.

Küba Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Merkezi'nin haziran ayında yaptığı duyuruda Küba'nın geliştirdiği 5 aşı adayı olduğu aktarılmıştı. Bu aşılardan yüzde 92,8 etkinlik oranlı Abdala'nın ardından Soberana 02 ve Soberana Plus aşıları da klinik testleri tamamlayarak kullanım onayı aldı.

Bugüne kadar 564 bin 11 kişinin Kovid-19'a yakalandığı ve 4 bin 397 kişinin hayatını kaybettiği Küba, ulusal aşısı Abdala'nın ilk sevkiyatını Venezuela'ya yapmıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz