Kovid-19 aşısının 4 yan etkisi! İngiltere açıkladı

Kovid-19 aşısının 4 yan etkisi! İngiltere açıkladı

Koronavirüs aşısının yan etkilerine ilişkin İngiltere İngiltere Sağlık Bakanlığı'ndan ferahlatıcı bir açıklama geldi. Açıklamada aşının 4 ana yan etkisi olduğunu belirtilirken bunlar kolda ağrı, yorgunluk, baş ağrısı ve hafif soğuk algınlığı olarak sıralandı.

 

Dünya koronavirüsle savaşını sürdürürken, ilk olarak Hindistan'da görülen Delta varyantının global çapta yayılması sonrası birçok ülke arka arkaya "takviye aşı" kararı almaya başladı. Bu durum, aşı karşıtlarının yeniden sahne almasına neden olurken, aşının yan etkileri konusundaki tartışmalar da alevlendi.

ÖLÜMCÜL BİR YAN ETKİ YOK

Hal böyleyken takviye aşı konusunda karar alan ülkelerin başında gelen İngiltere'den aşının yan etkisine ilişkin önemli bir açıklama geldi. İngiltere Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada aşı olduktan sonra en sık görülen 4 yan etkiye yer verildi.

Açıklamada enjeksiyon yapılan kolda ağrı, yorgunluk, baş ağrısı ve hafif soğuk algınlığı semptomları aşı olduktan sonra görülen en yaygın 4 yan etki olarak öne gösterildi.

Bu açıklama, aşı karşıtlarının aşı sonrası ölümcül yan etkiler görüldüğü iddialarını da bir anlamda boşa çıkarmış oldu.

Destekleyici dozun önceki dozlar ile aynı yan etkilere sahip olacağının altının çizildiği açıklamada "Uzun süreli yüksek ateş olağan dışıdır ve Kovid-19 veya başka bir enfeksiyonunuz olduğunu gösterebilir" uyarısına da yer verildi.

"SEMPTOMLAR DEĞİŞTİ"

Öte yandan aşıların Kovid-19'a yakalanma oranını ve yakalanılsa bile hastaneye yatışı ciddi derece azalttığı da kanıtlandı. İngiltere'de "Zoe Covid Belirtileri" adlı araştırmayı yürüten Profesör Tim Spector, canlı yayın konuğu olduğu bir televizyon programında varyantların ve aşının uygulanmasının ardından koronavirüs semptomları değiştiğinin altını çizdi.

İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı belirti listesi hakkında konuşan İngiliz profesör 'Kesin olarak söyleyebileceğimiz tek şey, şu anda ilk beş semptomun hükümetin bahsettiğinden çok farklı olduğu' dedi.

UZMANDAN DİKKAT ÇEKEN UYARI

İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın en yaygın Kovid-19 belirtileri listesinde ilk sıradalar yüksek ateş, devamlı öksürük ve tat/koku kaybı yer alıyor. İngiliz profesöre göre bu semptomlar artık çok nadir görülüyor.

'Gerçekle yüzleşmemiz gerekiyor... Kovid'li çoğu insan soğuk algınlığı benzeri semptomlar gösteriyor' diyen Spector, bu belirtileri gösteren herkesin koronavirüs olma riskine sahip olduğunun altını çizdi.

Soğuk algınlığı belirtileri arasında burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı, düşük dereceli ateş, halsizlik, hafif vücut ağrıları veya hafif baş ağrısı, hapşırma, nefes almada hafif zorlanma ve öksürük bulunuyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz