Koronavirüste yeni mutasyon! Çift aşıya da dirençli

Koronavirüste yeni mutasyon! Çift aşıya da dirençli
NotHaber

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs Delta varyantının mutasyona uğramış hali olan Delta Plus, çift aşı olmuş bir kişide görüldüğ. Tam doz aşı olmuş bir kişide hastalık belirtilerinin görülmesi aşıların etkinliğini da tartışmaya açtı.

Koronavirüsün ilk kez Hindistan’da görülen Delta Varyantına ilişkin endişeye mahal veren yeni bir haber geldi. "Delta" varyantının kendi içinde mutasyona uğramasıyla oluşan "Delta Plus" varyantının  Hindistan'da iki doz aşı olan bir kişide de görüldüğü açıklandı.

EN TEHLİKELİ MUTASYON

The Hindu'da yer alan habere göre, bir vaka bir ilk niteliğinde. Nitekim Delta Plus'ın ilk defa tam doz aşı yapan birine bulaştığı saptandmış oldu. 65 yaşındaki hastanın Covaxin aşısını olduğu belirtildi.

Bu gelişme "Delta Plus"ı en tehlikeli mutasyon konumuna getirirken uzmanlar aşıların Delta Plus'a karşı etkisini araştırımaya ağırlık verdi.

"BAĞIŞIKLIKTAN KAÇABİLİYOR"

Öte yandan İngiliz Mirror gazetesinde yer alan haberde, yeni varyantın aşılardan ve hastalığa karşı önceden var olan bağışıklıktan kaçabileceği belirtildi.

Delta plus'ta ilk olarak Güney Afrika Beta varyantında görülen ve aşı etkinliğini etkilediğine inanılan K417N mutasyonunu da taşıdığı açıklanmıştı.

Söz konusu varyant bugüne dek aralarında ABD,  Rusya, Japonya ve Hindistan'ın da olduğu 11 ülkede görüldü. Dünya genelinde 200'e yakın kişide görülen varyantın yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu belirtiliyor.

DELTA PLUS'IN BELİRTİLERİ NELER?

Hindistan'ın önde gelen virologları, Delta Plus varyantının Delta ile benzer belirtilere sahip olduğunun altını çiziyor.

Buna göre, en sık görülen Delta Plus semptomları öksürük, deri döküntüsü, ateş, baş ağrısı, el ve ayaklarda renk değişikliği, göğüs ağrısı, ishal ve nefes darlığı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz