Koronavirüslü gorillere aşı yapılacak

Koronavirüslü gorillere aşı yapılacak
NotHaber

ABD’de Atlanta kentindeki bir hayvanat bahçesi, kovid-19’a yakalanan gorillere iyileştikten sonra hayvanlar için özel olarak üretilmiş bir aşı yapılacağını açıkladı. Orangutanlara, kaplanlara, Afrika aslanlarına ve leoparlara da aynı aşının uygulanması planlanıyor.

Dünyada zorunlu aşı tartışmaları sürerken, ABD’de hayvanlara aşıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Georgia eyaletinin Atlanta kentinde bulunan 'Zoo Atlanta' Hayvanat Bahçesi, Kovid-19 olan Gorillerin iyileştikten sonra hayvanlar için özel olarak yapılmış Kovid-19 aşısıyla aşılanacağını duyurdu. Yetkililer, hayvanlar için Zoetis tarafından geliştirilen aşının ülkede daha önce Kovid-19’a duyarlı hayvan türlerine uygulandığını ve kendilerinin de aşıyı hasta goriller haricinde orangutanlara, kaplanlara, Afrika aslanlarına ve leoparlara uygulayacaklarını belirtti.

HASTALIĞA NASIL YAKALANDILAR?

ABD Tarım Bakanlığı’nın ve Georgia Eyalet Veteriner Hekimi’nin Zoo Atlanta'yı, Zoetis aşısını kullanması için yetkilendirdiği de duyuruldu. Zoo Atlanta Hayvanat Bahçesi’nde bulunan gorillere, bakıcıları tarafından öksürük, burun akıntısı ve iştahsızlık gözlemlenmesi üzerine test yapıldı. Belirti gösteren gorillerin testlerinin ilk sonuçlarının pozitif çıkması üzerine tedaviye başlayan veterinerler, belirti göstermeksizin 20 gorili yakın takibe aldı. Hayvanlar için Kovid-19 aşısı, ilk olarak geçen yıl, hayvan sağlığı konusunda çalışan ve ABD’de faaliyet gösteren özel tıp firması Zoetis tarafından geliştirilmeye başlandı.

HER ŞEY MAYMUNLARLA BAŞLADI

Ocak 2021’de San Diego Hayvanat Bahçesi’nde bulunan büyük maymunların Kovid-19’a yakalanmasıyla Zoetis Ar-Ge ekibi, deneysel Kovid-19 aşısını acil kullanım için hayvanat bahçesi yetkililerine gönderdi. Aşının güvenli olduğu ve virüs karşısında makul bir etkinliğe sahip olduğu belirtildi. Hayvanlar için Kovid-19 aşısının, kedi ve köpekler için çalışmalarının tamamlandığı ve Danimarka’da milyonlarca vizonun Kovid-19’a yakalanmasının ardından aşı geliştirme çalışmasının vizonlara odaklandığı belirtildi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz