Koronavirüs “tozu” geliyor!

Koronavirüs “tozu” geliyor!
NotHaber

İsveçli bilim insanları, kibrit kutusu büyüklüğünde bir solunum aletinin içine covid-19 proteinleri koyarak nefes yoluyla vücuda aldırmak için çalışıyor. Yeni tür “toz aşı” iki ay içinde insanlar üzerinde de denenmeye başlayacak.

Koronavirüsle mücadelede çok önemli gelişmeler yaşanıyor. İsveç'in en büyük bilim parklarından biri olan Medicon Köyü'ndeki bir laboratuvarda kimyager Ingemo Andersson, yarım kibrit kutusu büyüklüğünde küçük, plastik bir inhaler (solunum aleti) tutuyor.

Andersson'un ekibi bu küçük ürünün, koronavirüs için verilen mücadelede, tüm dünyada insanların Aşıların toz hallerini evlerinde dahi alabilmelerini umuyor.

KAPAĞINI AÇMAK YETERLİ

Genellikle astım hastaları için inhaler yapan söz konusu Iconovo şirketinin CEO'su Johan Waborg, “Üretimi kolay ve gerçekten ucuz. Sadece kapağını çıkarıyorsunuz ve aşınız aktif hale geliyor. Ardından ağzınıza koyup, derip bir nefes alıyorsunuz” diyerek çalışmayı anlatıyor.

Iconovo, koronavirüse karşı Stockholm'de kuru-toz aşı geliştiren bir bağışıklıkbilimi araştırma kuruluşu ISR ile işbirliği yapıyor. Bu çalışmalarda, üretilmiş Covid-19 virüs proteinlerini kullanıyor.

YETERLİ FON SAĞLANDI

Şirket şu anda aşıyı Covid-19'un Beta (Güney Afrika) ve Alfa (İngiltere) varyantları üzerinde test ediyor. Aşı, şu ana kadar sadece fareler üzerinde test edildi. Ancak ISR ve Iconovo önümüzdeki iki ay içinde insanlar üzerinde çalışmalara başlamak için de yeterli fonu sağladı. Söz konusu aşının, aşı üretemeyen ya da elektrik tüketimleri sebebiyle onları depolamakta güçlük çeken, küresel aşı tedarikinde de sorunlar yaşanılan Afrika ülkelerine yönelik önemli bir adım olacağına inanılıyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz