Koronavirüs bitmeden ‘Marburg’ kabusu başladı

Koronavirüs bitmeden ‘Marburg’ kabusu başladı

Batı Afrika ülkesi Gine’de Marburg humması vakası görüldü. Yarasalardan bulaşan ve ölüm oranı çok yüksek olan virüs için henüz bir tedavi veya aşı bulunmuyor. Hastalık, enfekte kişilerin vücut sıvıları veya temas yoluyla yayılıyor.

Dünya henüz Koronavirüs Salgınını yenememişken Afrika'dan gelen yeni virüs uyarısı korkuttu. DSÖ, Batı Afrika'da, Gine'de ilk “Marburg humması” vakasının görüldüğünü açıkladı. Yarasalardan bulaşan ve ölüm oranı çok yüksek olan virüs için henüz bir tedavi ya da aşı bulunmuyor. DSÖ Afrika Direktörlüğü, Gine’nin ülkenin güneyindeki Gueckedou bölgesinde bir klinikte tedavi gören ve akabinde hayatını kaybeden bir hastadan alınan örneklerde, Marburg hummasının tespit edildiği bildirildi.

EBOLA SALGINIYLA AYNI YERDE

Hastadan alınan örneklerin gönderildiği Senegal'deki Pasteur Enstitüsünün de Marburg humması tanısını doğruladığı aktarıldı. Ülkede 2014-2016 ve 2021'de patlak veren Ebola salgını da yine Gueckedou'da ortaya çıkmıştı. Marburg hummasının geniş bir alana yayılma potansiyeli olduğuna dikkat çekilirken, Batı Afrika'da ilk kez Marburg humması görüldüğü vurgulandı. Virüsün tespit edildiği bölgenin Liberya ve Fildişi Sahili sınırında yer aldığı kaydedildi.

İLK KEZ 1967’DE TESPİT EDİLDİ

Ebola'nın yakın bir "akraba türü" olan Marburg virüsü, ilk kez 1967'de Almanya'nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edilmişti. İnsanlara meyve yarasaları aracılığıyla bulaşan Marburg humması, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya temas yoluyla yayılıyor. Enfekte kişilerde, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi etkiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 gün içinde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor. Aşısı ya da özel bir tedavisi olmayan Marburg hummasında ölüm oranı ise yüzde 23 ile yüzde 90 arasında değişiyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz