Koronavirüs aşılarına zam AB’de ortalığı karıştırdı

Koronavirüs aşılarına zam  AB’de ortalığı karıştırdı

AB'ye satılan Moderna ve BionTech aşılarına zam yapıldı. BionTech’in doz fiyatı 15,5 Euro’dan 19,5 Euro’ya, Moderna ise 19 Euro’dan 21,5’ya yükseldi. Sivil Toplum Kuruluşları “Tarihteki en ölümcül ilaç vurgunu” diye tepki gösterdi.

Koronavirüste en büyük silah olarak görülen Aşılar, salgından kısa bir süre sonra bilim insanlarının büyük çabalarıyla geliştirilmiş, ilaç firmalarından uygun ücretlere satın alarak halklarına uygulamaya başlamıştı.

AB'ye satılan Moderna ve BionTech aşılarına Zam yapılması büyük infial yaratırken, tartışmalara da beraberinde getirdi. AB ile ABD merkezli ilaç firmaları asındaki zamlı sözleşmeye göre, bir doz Pfizer-BioNTech aşısının fiyatı 15,5 Euro'dan 19,5 Euro'ya yükseltildi. AB tarafından doz başına 19 euroya alınan Moderna aşısının yeni fiyatı da 21,5 Euro oldu. AB, 2023 yılına kadar, bu iki firmadan yaklaşık 2 milyar doz daha Covid aşısı alacak.

TAHMİNİ GELİR 28,2 MİLYAR EURO’YA ÇIKACAK

Yoğun talep nedeniyle Pfizer ve Moderna, piyasa değerlerini aktifleştirdi. Pfizer, 2021'in ikinci çeyreğinde satışlarının ikiye katlanmasının ardından, gelir tahminini üçte bir oranında artırarak 28,2 milyar Euro’ya çıkardı. Pfizer şirketinin CEO'su Albert Bourla'ya göre, gelir düzeyi daha düşük olan ülkelere Covid aşıları sadece maliyetine veriliyor. Yoksul ülkeler, zengin ülkelerin yarısı kadar ödüyor.

ZAMMI “EK KAYNAK LAZIM” DİYE SAVUNDULAR

Ancak “The People's Vaccine” adlı sivil toplum kuruluşları ittifakına göre iki firmanın ürettikleri mRNA aşılarına yaptıkları zam, “tarihteki en ölümcül ilaç vurgunu” girişimi. Ancak, yeni virüs varyantlarına karşı aşı geliştirmek için ek kaynağa ihtiyaç duyan ilaç devlerinin zam yapmasının haklı olduğunu savunanlar da var. Johnson & Johnson aşılarının tedarik sorunu ve AstraZeneca aşısı ile ilgili yan etki tartışmalarının ardından AB ülkelerinin büyük bölümü ağırlıklı olarak daha pahalı olan mRNA aşılarına yönelmişti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz