KKTC’ye sormadan görev uzatımı yaptılar

KKTC’ye sormadan görev uzatımı yaptılar

BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün görev süresini 6 ayda bir uzatan rutin kararı sırasında KKTC’nin onayını almadı. Ankara ve Lefkoşa’dan tepki gelirken, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Çelişki barındırıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler’den tartışılacak bir hamle geldi. Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün görev süresini 6 ayda bir uzatan rutin kararında KKTC’nin onayını almaması, Ankara ve Lefkoşa’nın tepkisine yol açtı.

Konsey, Barış Gücü’nün görev süresini uzatan son kararında federasyon temelli müzakerelerin devamı ve Maraş açılımının geri alınması çağrılarında da bulundu. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan bu yana Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü, herhangi bir çatışma olmaması nedeniyle ‘BM’nin tatil gücü’ şeklinde adlandırılıyor.

YUNAN-RUM TEZLERİNE SARILDILAR

Türkiye ve KKTC dışişleri bakanlıkları, kararda KKTC’nin rızasının alınmamasını eleştirdi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da kararın bir dizi çelişki barındırdığını belirtti. Birleşmiş Milletler, Maraş açılımı konusunda Yunanistan ve Güney Kıbrıs tezlerinden yana taraf almasıyla eleştiri konusu olmuştu.

GİRNE’DE KORKUTAN YANGIN

Öte yandan KKTC’de Girne bölgesine bağlı Karşıyaka köyünün güneybatı kısmındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Polis Basın Subaylığından yapılan açıklamaya göre, saat 12.30 sıralarında çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor. Yangın bölgesine giden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yetkililerden bilgi aldı. Tatar, haberi alır almaz bölgeye geldiğini söyledi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz