Japonya'nın 100'üncü Başbakanı Kişida Fumio oldu

Japonya'nın 100'üncü Başbakanı Kişida Fumio oldu

Japonya Parlamentosu'nda düzenlenen Temsilciler Meclisi oylamasında Kişida Fumio ülkenin 100. başbakanı oldu. Kişida, görevini 31 Ekim'de düzenlenmesi planlanan olağan genel seçimlere kadar yürütecek.

Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) lideri Kişida Fumio, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen olağanüstü oturumda ülkenin Başbakanı seçildi. Fumio, Japonya Parlamentosu alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen oturumda, 465 milletvekilinin 311'inin oyunu alarak, Japonya’nın 100. başbakanı oldu.

GÖREVİ YOŞİHİDE'DEN DEVRALACAK

LDP liderlik seçimlerinde geçen hafta Kişida, rakipleri Reform Bakanı Kono Taro ile kadın adaylar eski İçişleri Bakanı Noda Seiko ve İletişim Bakanı Takaiçi Sanae'yi mağlup etmişti. Kişida, görevini 31 Ekim 2021'de düzenlenmesi planlanan olağan genel seçimlere kadar yürütecek.

Önceki Başbakan Abe Şinzo'nun sağlığını gerekçe göstererek istifası sonrası Eylül 2020'de göreve gelen Başbakan Suga Yoşihide, seçimlere katılmama kararı almıştı.

MUHTEMEL YENİ KABİNE

Kişida'nın yeni kabinesi de büyük ölçüde belli oldu. Savunma Bakanı Kişi Nobuo ile Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu'yu mevcut görevlerinde tutması beklenenen Kişida'nın Kabine Baş Sekreterliğine Matsuno Hirokazu, Maliye Bakanlığına Suzuki Şuniçi'nin, Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığına Hagiuda Koiçi'nin getirileceği ifade ediliyor.

Selefi Suga'nın aksine, Kişida'nın, daha önce herhangi bir kabinede görevlendirilmemiş 10'dan fazla siyasetçiye sorumlu devlet bakanlıkları verileceği öne sürüldü. Meclisteki oylamanın akabinde İmparatorluk Sarayı'nda düzenlenecek törenle yeni kabine göreve başlayacak. Yeni kabinede 3 kadın bakanın da yer alacağı gelen diğer bilgiler arasında.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz