İskoçlar 2023’te bağımsızlık referandumu planlıyor

İskoçlar 2023’te bağımsızlık referandumu planlıyor

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Sturgeon, 2023 sonunda bağımsızlık referandumu yapmak istediklerini söyledi. “Bağımsız olmak mı yoksa İngiliz hükümeti tarafından yönetilmek mi? İşte buna karar vermeliyiz” diye konuştu.

 

İngiltere’nin başı Birleşik Krallık’ın dağılma tehlikesiyle yine dertte. İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, bağımsızlık Referandumuna gitmeyi planladıklarını söyledi. Bağımsızlığın İskoçya'da da işe yarayacağını savunan Sturgeon, "Hangi seçenek? Bağımsız olmak mı, Westminster (merkezi İngiltere hükümeti) tarafından yönetilmek mi?" dedi.

İSTEMEDEN AB’DEN ÇIKTILAR

Brexit referandumunda İngilizlerin aksine yüzde 62 karşı oy kullanan İskoçlar, istemedikleri halde AB'den çıkarıldıklarını belirtiyor. Brexit'e karşı oy kullanan İskoçların iradesinin dikkate alınmadığını ifade eden bağımsızlık yanlısı lider, nisanda yapılan seçimde İskoçya parlamentosunda ayrılık yanlılarının çoğunluğu elde ettiğine vurgu yaparak, "Kimin karar vereceğine karar vermeliyiz. Eğer Kovid-19 izin verirse 2023 sonunda, yasal bir referandum seçeneği sunmak niyetindeyiz" diye konuştu. İskoç Ulusal Partisi, 2014'teki referandumda İskoçlar yüzde 55'le bağımsızlığı reddetmiş olsalar da Brexit'in durumu değiştirdiğini ve yeni bir referanduma ihtiyaç olduğunu savunuyor.

PEKİ AMA NASIL YAPILABİLİR?

Yeni bir bağımsızlık referandumu için İngiliz Parlamentosundan izin alınmalı. Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Partinin 365 sandalyeyle çoğunluğu elinde bulundurduğu 650 üyeli parlamentodan böyle bir iznin çıkması imkansız görülüyor. Çözüm seçeneklerinden biri İngiliz Parlamentosundan izin alınmasını zorunlu kılan yasaya karşı mahkemeye gitmek. Diğer yol ise merkezi hükümete rağmen referanduma gitmek ve olumlu sonuç çıkması halinde tek taraflı bağımsızlık ilan etmek. Ancak bu, Katalonya'da olduğu gibi gerginliğe ve merkezi hükümetin sert tepkisine yol açabilir. Aynı zamanda bu durum, Katalanlar gibi İskoçların da AB'nin desteğini kaybetmesine neden olabilir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz