İran’dan yine tatbikat görünümlü provokasyon

İran’dan yine tatbikat görünümlü provokasyon

Tahran, Azerbaycan sınırında tatbikat düzenleneceğini açıkladı. Bu kararın, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in İran sınırında düzenlenen tatbikatlara verdiği tepkinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti. Aliyev, “Niye bizim sınırımızda oluyor” diye tepki vermişti.

İran’ın provokatif adımlarının ardı arkası kesilmiyor. Tahran, ülkenin kuzeybatısındaki Azerbaycan Sınırında “Hayber Fatihleri” adını verdiği bir askeri Tatbikat yapacağını duyurdu. Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Kiyomers Haydari, “Hayber Fatihleri tatbikatı, yarın kuzeybatı bölgesinde zırhlı ve topçu birlikleri, insansız hava araçları (İHA), elektronik savaş birimleri ve helikopter ateşi desteğiyle başlayacak” dedi.

27 EYLÜL’DE KONUŞMUŞTU

Tatbikat bölgesine yüzlerce zırhlı araç ve binlerce askerin konuşlandırıldığına dair görüntülere İran medyasında yer verildi. Bu hamlenin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in İran'ın daha önce sınırda düzenlediği tatbikatlara gösterdiği tepkinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti. Aliyev, 27 Eylül'de 2. Karabağ Savaşı'nın başlamasının 1. yıldönümünde İran'a ait tırların yasa dışı şekilde işgalden kurtarılan Karabağ bölgesine gönderildiğini belirtmişti.

“BU SORUYU HALKIM SORUYOR”

Azerbaycan'ın, işgalden kurtarılan bölgeye gönderilen İran tırlarını kontrol etmeye başlamasından hemen sonra İran'ın Azerbaycan sınırında tatbikatlara başladığına dikkati çeken Aliyev, "Her ülke kendi topraklarında istediği askeri tatbikatı yapabilir. Fakat neden şimdi ve neden bizim sınırımızda? Bu soruları ben değil, Azerbaycanlılar toplumu soruyor” demişti.  İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade ise Aliyev'in açıklamalarını “şaşırtıcı” olarak nitelemişti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz