İngiltere’de Kraliçe’ye “sömürgeci” tepkisi

İngiltere’de Kraliçe’ye “sömürgeci” tepkisi
NotHaber

Oxford Üniversitesi’ne bağlı bir kolejde bulunan Kraliçe Elizabeth tablosu, “sömürgeciliği temsil ettiği” gerekçesiyle okul salonundan indirildi.

İngiltere’de ülkenin sömürgeci tarihine yönelik eleştirel bakıç gün geçtikçe artıyor.

Ülkenin en prestijli eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi’nin öğrencileri, okulun çatısı altındaki Magdalen Koleji’nde, ortak salonda yer alan Kraliçe II. Elizabeth’in portresi için oylama yaptı.

Oylama sonucu Kraliçe Elizabeth’in 1952 yılına ait portresinin okul salonundan çıkarılması kararı alındı. Gerekçe de Kraliçe’nin ülkenin sömürgecilik tarihini temsil ediyor olması.

İTİBAR HASARI YARATACAK”

Öğrenciler, Magdalen Koleji’nde Kraliçe’nin portresi yerine ilham veren, öncü isimlere ait resimlere yer verilmesini istedi. Verilen karar, özgürlükler açısından bir grup tarafından destek görürken, kraliyet yanlılarının ise tepkisine yol açtı. Guido Fawkes adlı politik yayına konuşan kraliyet yanlıları, "Bu önergenin kabul edilmesi, yalnızca ortak salon ve kolej için değil, daha genel olarak Oxford öğrencileri için yaratacağı itibar hasarı açısından göz önünde bulundurulmaya değer” dedi.

BAKAN DA “ SAÇMA” DEDİ

İngiltere Eğitim Bakanı Gavin Williamson, öğrencilerin, Kraliçe'nin portresini kaldırması hareketini “tamamen saçma” olarak niteledi. Magdalen Koleji Başkanı Dinah Rose ise öğrencilerin bu kararının kolejin genel duruşunu temsil etmediğini ancak öğrencilerin özgür konuşma ve siyasi tartışma haklarını desteklediklerini vurguladı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz