‘İklim anlaşması karşılığında Avrupa’dan para aldılar’

‘İklim anlaşması karşılığında Avrupa’dan para aldılar’
NotHaber

Amerikan yayın organı Politico, Paris İklim Anlaşması’na dahil olan Türkiye’nin, karbon emisyonunu azaltma maliyetinin karşılanması karşılığında imza attığını yazdı. Almanya, Fransa ve Dünya Bankası ile finansal destek anlaşması yapıldığını öne sürdü.

Batuhan Gülşah / NotHaber

Sera gazı salınımının küresel seviyede azaltılmasını hedefleyen Paris İklim Anlaşması’na taraf olmak için hazırlanan kanun teklifi tüm partilerin oyları ile TBMM Genel Kurul’da kabul edildi.

Birleşmiş Milletler İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren bir anlaşma için Türkiye 5 yıldır imza koymayı bekliyordu. Dünyada 191 üye anlaşmaya taraf olurken, Türkiye’nin imzalamasıyla dünyada bu anlaşmayı onaylamayan Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen kaldı.

İNGİLTERE DE GÖRÜŞMELERDEYDİ

Amerika’nın ünlü yayın organı Politico, bu gelişmeyle ilgili çok çarpıcı bir iddiayı ortaya attı. Buna göre Türkiye, anlaşmayı imzalamak için Almanya, Fransa ve Dünya Bankası ile finansal destek anlaşması imzaladı. İngiltere görüşmelerde etkin olarak rol almasına rağmen anlaşma aşamasında imza koyan ülkeler arasına girmedi. Söz konusu ülkeler, Türkiye’ye iklim anlaşmasına dahil olması karşılığında sanayide karbon emisyonunu azaltmak için gerekecek mali desteği sağlayacak.

2053 HEDEFİNİ HATIRLATTILAR

Politico, haberin iddiadan ibaret olmadığını, “Dünya Bankası ve Alman hükümeti yetkilileri, anlaşmanın detaylarını ‘zamanı geldiğinde açıklacaklarını’ söylediler” diyerek dile getirdi. İstanbul’un fethinin 600’üncü yıldönümü olan 2053 için çevre konusunda da hedefleri olduğunu hatırlatan Politico, Paris İklim Anlaşması’nın da bu hedefe yardımcı olacağını ifade etti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz