Hamid Karzai: Taliban ile müzakereler başlayacak

Hamid Karzai: Taliban ile müzakereler başlayacak
NotHaber

Afganistan’ın Eski Cumhurbaşkanı, hükümetin Taliban ile barış konusunda yaratılan fırsatı asla elden bırakmaması gerektiğini söyledi. “Savaştan elinizi çekin, masaya oturalım” çağrısı yaptı. Türkiye’nin Kabil’deki varlığına destek verdi.

Taliban’ın ülkedeki kontrolünü gün geçtikçe artırdığı Afganistan’da, eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Taliban ve Afganistan hükümetinin barış konusunda yaratılan fırsatı asla elden bırakmaması gerektiğini belirtti. Başkent Kabil’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Karzai, “Taliban savaştan elini çekmeli. Birkaç ilçeyi ele geçirmekle bir yere varamazlar. En kısa sürede Taliban'la müzakereler ciddi şekilde yeniden başlayacaktır” dedi.

“KAMU BİNALARINA SALDIRMAYIN” TEPKİSİ

Karzai, Taliban'ın kamu binaları ve kamu yerlerini tahrip etmemesi gerektiğini, bu ülkenin onların da ülkesi olduğunu da vurguladı. Tecrübeli siyasetçi “Son 20 yıldır yapılan hizmetlerin hepsi, bu ülkenin altyapısı için yapılmıştır. Bunları tahrip etmek kimsenin yararına değildir. Gelecek hükümetin kurulması Afganistan halkının iradesine bağlıdır” diye konuştu. Afganistan İçişleri Bakanlığına göre son 3 haftada 14 ilçe Taliban’dan geri alınırken hiçbir ilçe kalıcı bir şekilde tamamen örgütün kontrolünde bulunmuyor. Taliban ise yüzde 80'inin üzerinde alan hakimiyeti kurduğunu iddia ediyor.

AFGANİSTAN’DAKİ TÜRK YATIRIMLARINA ÖVGÜ

Öte yandan Karzai, NATO sonrası Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın Türkiye tarafından işletilmesi konusuna da değindi. Türkiye’nin Afganistan’ın kadim ve çok iyi dostu olduğunu vurgulayan Karzai, “Afganistan için çok iyi yatırımlar yapmıştır. Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın Türkiye tarafından Afganistan'ın da desteğiyle işletilmesi sonucu güzel günler göreceğimizi umuyorum” ifadelerini kullandı.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz