Güney Kore ile Japonya arasında Fukuşima krizi patlamak üzere!

Güney Kore ile Japonya arasında Fukuşima krizi patlamak üzere!

Tokyo’nun, nükleer santralde biriken atık suyu Pasifik Okyanusu’na salma planına Seul’den tepki geldi. Güney Koreli yetkililer “Kimseye tanışmadan ve tek taraflı karar aldınız” derken, Japon tarafı ise “Uluslararası muhataplarımızda iş birliği içinde çalışıyoruz” savunmasını yaptı.

 

 

Güney Kore ile Japonya arasında Fukuşima krizi patlak vermek üzere. Viyana’da düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) 65. Genel Kurul Toplantısı'na katılan iki ülke temsilcileri “Fukuşima anlaşmazlığı” yaşadı.

Toplantıda konuşan Güney Kore Bilim Bakanlığı Birinci Yardımcısı Yong Hong-taek, Tokyo hükümetinin, Fukuşima Dai-içi nükleer santralindeki işlenmiş atık suyun tahliye planına karşı çıktı. Yong, “tek taraflı” nitelediği tahliye planını Tokyo hükümetinin, "ilgili ülkelere yeterli düzeyde danışmadan" aldığını savunarak Japonya'nın kararını gözden geçirmesini talep etti.

ULUSLARARASI DİYALOĞA TEŞVİK

Planın gidişatında "tarafsızlık, şeffaflık ve güvenlik" açısından UAEA'nın görevinin öneminin altını çizen Yong, ülkesinin, tahliyenin seyrine yönelik UAEA'nın denetleme heyetine girmek isteğini yineledi. Japonya'nın Viyana'daki Uluslararası Örgütler Nezdinde Daimi Temsilcisi Hikihara Takeşi ise tahliye planında Tokyo hükümetinin UAEA ile yakın iş birliği sürdürdüğünü söyledi. Yong'un iddialarını reddettiğini kaydeden Hikihara ülkesinin, bilimsel kanıtlarla enformasyon sağladığı ve ikili, bölgesel ve uluslararası diyaloğu teşvik ettiğini kaydetti.

ABD “ANLAYIŞLA KARŞILAMIŞTI”

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, bölgede 10 yıl önce meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören santralde biriken atık suyun Pasifik Okyanusu'na salınacağını nisan ayında duyurmuştu. Tokyo hükümetinin kararına komşu ülkeler Çin, Güney Kore ve Tayvan tepki gösterirken, ABD "anlayışla karşıladığını", UAEA ise desteklediğini açıklamıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz